У Сумах відпустили чоловіка, який убив міліціонера

29.03.2019

2 місяці тому, 21 січня, колегія суддів  Зарічного районного суду Сум оголосила вирок Євгену Дмитренку, обвинуваченому у вбивстві в зоні АТО капітана міліції Івана Волкова.

Суд засудив Євгена Дмитренка до 14 років позбавлення волі. Це на рік більше, ніж просила прокуратура. У зв’язку з наявністю ризику ухилитися від відбування покарання до набрання вироком законної сили суд застосував до Євгена Дмитренка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Чоловіка взяли під варту в залі суду. Та через законодавчі нюанси уже 20 березня чоловіка випустили із Слідчого ізолятора. Як і чому це сталося?

Історія вбивства в АТО

28 лютого 2015 року, близько 23:30 год., командир взводу № 2 роти патрульної служби міліції особливого призначення «Суми» УМВС України в Сумській області Євгеній Дмитренко разом з командиром взводу № 3 роти патрульної служби міліції особливого призначення «Суми» УМВС України в Сумській області Іваном Волковим під час несення служби на блокпостах №№101-104 знаходилися в їдальні на території ТОВ «Слов’янський комбікормовий завод», де в них виникла сварка між собою, в ході якої у обвинуваченого виник умисел на вбивство Волкова.

З метою реалізації вказаного умислу Дмитренко, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, направився до казарми, де взяв закріплену за ним табельну вогнепальну зброю — пістолет системи «Макарова». та повернувся до Волкова, який в цей час перебував біля будівлі для розвантажування вантажу.

Після цього, діючи умисно, з метою позбавлення життя Дмитренко здійснив три постріли з табельної зброї у Волкова. Близько 4 ранку 1 березня від отриманих тілесних ушкоджень Волков помер в лікарні Слов’янська. Причиною смерті міліціонера стало отримане наскрізне кульове вогнепальне поранення в живіт.

Того ж дня Дмитренка затримали. І вже через кілька місяців справу направили до суду. Процес над Дмитренком тривав 3 з половиною роки. При цьому, через два роки судового слідства  — у 2017-му — міліціонера випустили з під варти. На вирок він прийшов із дому. Але після його проголошення на Дмитренка наділи кайданки і відправили до СІЗО. Бо суд вважав, що є ризик ухилення обвинуваченого від покарання.

Як знову опинився на свободі

Євген Дмитренко своєї вини у вбивстві колеги ніколи не визнавав і після вироку подав  скаргу до Сумського апеляційного суду про зміну вироку. За даними Апеляційного суду, скарга Дмитренка надійшла 26 лютого. Її судовий розгляд призначили на 13 березня. За день до цього до суду прокуратура Сумської області надіслала листа, у якому зазначила, що відповідно до вироку Зарічного райсуду строк тримання під вартою Дмитренка закінчується 20 березня. Прокуратура наголошувала, що суд зобов’язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою незалежно від наявності клопотань сторін.

13 березня представник прокуратури прийшов на судове засідання із клопотанням про продовження строків запобіжного заходу для обвинуваченого. Прокурор просив відкрити судове провадження задля цього, але судді його не відкрили, заявивши самовідводи. Мотивували їх тим, що брали участь у розгляді цієї справи на стадії досудового слідства.

— Жодних інших можливостей заявляти клопотання про подовження строку запобіжного заходу ніж у межах судового розгляду, закон не передбачає, —  пояснила прес-секретар прокурора Сумської області Наталя Науменко. – Судді провадження не відкрили. Тож строк тримання під вартою обвинуваченого подовжений не був. У зв’язку з цим  20 березня його відпустили.

Що тепер

Як повідомила прес-секретар Сумського апеляційного суду Катерина Співак, 25 березня суд надіслав подання до Верховного суду про визначення іншої територіальної підсудності цієї справи. Верховний суд рішення поки не прийняв.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: