Поліція дала оцінку виборам на Сумщині

01.04.2019

Вибори на Сумщині відбулися у спокійній обстановці з мінімальною кількістю дрібних правопорушень. Про це сьогодні під час спільної прес-коференції заявили представник громадянської мережі Опора Ірина Стегній та заступник начальника ГУНП в області Володимир Бабич.

Як повідомив Володимир Бабич, поліція за минулу добу під час виборчого процесу зареєструвала 91 подію, пов‘язану з порушеннями виборчого законодавства. У 14 випадках перевірки вже завершені, по всім іншим перевірки поки що тривають. З вищезазначених подій 31 стосувалась не включення громадян до списку виборців, 11 – незаконної агітації; 10 – неналежного опломбування скриньок; 8 – фото фіксації виборчих бюлетенів; 4 – пошкодження бюлетенів; 3 – організація масових підвезень виборців, 2 – отримання бюлетенів без пред‘явлення паспорту тощо. В ході розгляду обставин цих подій поліцейські склали 4 адміністративні протоколи: 2 – за появу громадян у публічному місці нетверезими, та 2 – за порушення громадського порядку. Жодного кримінального провадження не відкривалось.

За словами Ірини Стегній, станом на 11:00 годину сьогоднішнього дня через певні труднощі, що виникли в організації роботи окружних комісій, ще всі виборчі дільниці здали протоколи з «мокрими» печатками. Вона детально розповіла про виявлені спостерігачами ОПОРИ порушення, допущені як з боку виборців, так і з боку членів виборчих комісій.

Валентина Волік, громадська омбудсменка із захисту виборчого права у Сумській області, висловила подяку працівникам поліції за плідну співпрацю та за оперативність реагування на заявлені правопорушення. Зазначивши при цьому, що виявлені порушення в більшості свої потребують аналізу з боку законодавчої гілки влади з подальшим його винесенням на розгляд Верховної Ради України для внесення відповідних змін та доповнень в українське виборче законодавство.

Нагадаємо, що дотримання законності під час виборчого процесу забезпечували 3750 правоохоронців, з яких більше тисячі — несли цілодобову службу на виборчих дільницях більше 5 діб по охороні бюлетенів.

Володимир Бабич відмітив, що вибори відбулися у штатному режимі, і закликав громадян бути і подальшому виваженими, дотримуватися правил публічної поведінки та не порушувати громадський порядок: «Нехай і наступний тур виборів, якщо такий відбудеться, пройде також у спокійній обстановці з мінімальними порушеннями».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
24.04.2024 У Сумах прооперували відразу п’ятьох жінок із однаковою проблемою
24.04.2024 На базі сумської школи №27 збираються побудувати укриття на 1000 осіб
24.04.2024 У Сумах рятувальники ліквідували загоряння балкону
24.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 49 вибухів
24.04.2024 Сумська красуня продовжує підкорювати Норвегію

Коментарі: