Олександр Стрельченко: Поки кандидати в президенти здають аналізи, на Україну насувається епідемія кору

05.04.2019

«Поки вся країна споглядає, як здають аналізи кандидати в президенти України, Червоний хрест заявляє про насування епідемії кору: в зоні ризику знаходиться понад 5 млн. громадян, з них більша частина – діти. Незалежні експерти вважають, що Україна вже де-факто живе в умовах епідемії, хоча МОЗ не наважується це визнати», — говорить депутат Сумської обласної ради, член команди ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ Олександр Стрельченко.

З початку 2019 році в Україні захворіло майже 33 тисячі особи, з них 15 тисяч дорослих та 18 тисяч дітей віком від 0 до 17 років. Від ускладнень кору померло 14 осіб. На Сумщині з початку року захворіло на кір 140 людей, більшість з них – дорослі. Одна жінка померла.

Головний інфекціоніст Сумщини Ірина Троцька повідомила, що вакцин від кору на Сумщині недостатньо. За її словами, наразі безоплатно вакцинують громадян, які входять до груп ризику: медики, освітяни та правоохоронці. Вони щеплюються за графіком, колективно. Решта мають вакцинуватися за власний рахунок.

«Зростання захворюваності на кір сталося через складний процес отримання безкоштовних щеплень, низький рівень вакцинації за останні кілька років, в тому числі внаслідок затримок при держзакупівлях імунобіологічних препаратів, на тлі розваленої системи санепіднагляду», — упевнений Олександр Стрельченко.

Він вважає, що вакцинація повинна стати максимально доступною, при цьому держава всіма заходами повинна стимулювати її проведення та підвищувати рівень обізнаності населення про необхідність обов’язкових щеплень.

«Відповідальність за важкі наслідки епідемії несуть два останні уряди і профільні міністри МОЗ – Квіташвілі та Супрун, при потуранні яких стався провал у вакцинації серед дітей, і поширення кору набуло неконтрольованого характеру. Сьогодні боротьба з інфекцією вимагає прийняття термінових протиепідемічних заходів. Однак нинішня влада поки навіть не демонструє розуміння усього ступеня ризиків насування епідемії. Тому на найближчій сесії обласної ради ми обов’язково подамо звернення до керівництва області щодо виділення коштів на вакцинацію жителів Сумщини проти кору», — зазначив обласний опозиціонер.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: