На Баранівці молодь висадила новий ліс

05.04.2019

Протягом останніх трьох років соснові ліси України потерпають від Верхівкового короїда. Не обійшла ця проблема і Сумщину. Коли виявили осередки всихання сосни від ушкодження короїдом в зеленій зоні м. Сум поблизу Баранівки, спеціалісти Сумського держлісгоспу та вчені лісопатологи поставили питання про термінове проведення вибіркових рубок, аби якнайшвидше видалити ушкоджені дерева та запобігти поширенню шкідників.

Інформація про вирубку викликала надзвичайний супротив серед місцевого населення. Та, все ж, після численних обговорень, роз’яснень та засідань робочої групи було проведено санітарно — оздоровчі заходи , а саме вибіркові санітарні рубки. Крім того, для збільшення природної популяції комах-ентомофагів вчені ДЛЗП «Харківлісозахист» випускали штучно виведених мурахожуків. Результат є — санітарний стан насадження покращився, але на окремих ділянках зменшилась повнота та з’явились невеличкі галявини.

«Через бідні лісорослинні умови і значне рекреаційне навантаження на природне відновлення сподіватись не доводиться, тому необхідно було провести заходи по доповненню лісових насаджень. Спільно визначились з місцевми мешканцями про день посадки та запропонували всім бажаючим долучитись до цієї спільної справи. Розмістили у мікрорайоні оголошення про проведення такого заходку. Підготували садивний матеріал, привезли лопати та мечі Колесова», — говорить директор Сумського лісгоспу Микола Сороколіт.

Місцева громадськість була активною: студентська та учнівська молодь, депутати міської ради та інші, за кілька годин роботи вдихнули нове життя у баранівський ліс, висадивши до півтори тисячі молодих сосен та беріз. «Більшість на посадці лісу була вперше, то ж перед початком робіт головний лісничий держлісгоспу Микола Щербак розповів про технологію посадки лісу та особливості роботи з мечем Колесова. Для багатьох було відкриттям, що для створення лісу необхідна ручна праця», — продовжує директор підприємства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: