Суд поновив слідство стосовно сумського СБУшника

10.04.2019

Вчора, 9 квітня, Полтавський апеляційний суд розглянув скаргу на постанову про закриття кримінального провадження стосовно начальника 2-го відділення слідчого управління УСБУ в Сумській області Миколи Халімона.

Нагадаємо, кримінальне провадження стосовно СБУшника було відкрите через проведення незаконного обшуку. Слідчий територіального управління ДБР Віктор Папу закрив справу. З його рішенням не погодилась потерпіла сторона.

Представник потерпілого адвокат Павло Собина зазначив, що на час проведення обшуку у Миколи Халімона не було повноважень, бо на момент проведення обшуку він не був включений у групу слідчих. Крім того, на його думку, сам обшук був проведений безпідставно: його клієнта не затримували, не переслідували, ба більше, провели обшук, коли вдома знаходилася лише його теща із дітьми.

Прокурор військової прокуратури Сумського гарнізону Дар’я Лисенко у судовому засіданні виступила проти задоволення апеляційної скарги адвоката Собини. Вона зазначила, що у Халімона були повноваження, а відомості про зміну групи слідчих не вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) протягом 17 днів через фізичну втомленість співробітників.

Цю позицію підтримав і слідчий територіального управління ДБР, однак зазначив, що дійсно було допущене порушення внесення відомостей в ЄРДР.

Вивчивши матеріали справи, суд постановив скасувати постанову про закриття кримінального провадження і направити його прокурору для організації досудового розслідування.

Нагадаємо, 15 жовтня цей ж співробітник УСБУ побив у Сумах патрульного. Про це тоді повідомив керівник Сумського обласного осередку НВР «Правий сектор» Сергій Супрун. За його словами, патрульні, отримавши інформацію про водія з ознаками алкогольного сп’яніння, зупинили авто, в кому, як виявилось, перебував співробітник слідчого управління УСБУ в Сумській області Халімон. Між ним і патрульними виникла сутичка, у наслідок якої СБУшник вдарив в око патрульного і втік з місця події. Патрульні намагалися наздогнати СБУшника, та він встиг доїхати додому і зачинився у своїй квартирі на вул. Кондратьєва, 138. Як стало відомо, патрульного забрала швидка. Прес-секретар управління патрульної поліції в Сумській області Олег Сологуб підтвердив інформацію про травмування патрульного. За його словами, авто СБУшника було зупинене на вул. Герасима Кондратьєва в районі пам’ятника афганцям. Водій мав ознаки алкогольного сп’яніння, проте замість проходження освідування, він вдарив патрульного. Як повідомляла речниця управління СБУ в Сумській області Олеся Рапута, якщо буде встановлено, що це дійсно співробітник СБУ, і він причетний до протиправних дій, «буде відповідне реагування згідно із законодавством».

Минуло вже майже півроку, але реагування поки не було. Кримінальне провадження за цим фактом також досі розслідується.

Суд поновив слідство стосовно сумського СБУшника

Опубліковано Суми Сьогодні / Sumy.Today Вівторок, 9 квітня 2019 р.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: