У Сумах Нацкорпус змусив заммера Галицького відреагувати на нестачу інсуліну для дітей

10.04.2019

З самого ранку біля обласної адміністрації мітингували батьки дітей хворих на цукровий діабет. Ось уже декілька місяців вони не можуть отримати інсулін за безкоштовними рецептами через відсутність фінансування.  Протест підтримав і Національний корпус.

На сьогодні у Сумах налічується близько 1500 хворих на цукровий діабет,  усі вони потребують інсулін.  Для забезпечення хворих препаратом не вистачає 9,5 млн. гривень. При потребі у 14 млн. грн. на 2019 рік було виділено державою лише 4,5 млн. грн.

«Ми працюємо тільки на ліки, адже коштують вони досить дорого. Одна упаковка йде на тиждень, при цьому нам виділили 9 на рік», — розповідає учасник акції, батько хворої дитини на цукровий діабет.

До батьків вийшов начальник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко, який зазначив, що держава виділила області лише на 32% від потреби, які розподілені на 12 місяців і не можуть бути використані одразу. Проте в інших містах і районах Сумщини гроші на препарат виділили з місцевих бюджетів. Так, Ямпільський та Середино-Будський райони на 2019 рік заклали 700 тисяч і 300 тисяч гривень відповідно у своїх бюджетах, 1,1 мільйона передбачив Сумський район, Боромлянська ОТГ – 72 тисячі гривень. Місто Суми на своїх жителів для забезпечення препаратом заклало нуль гривень. Як зазначив заступник Сумського міського голови Максим Галицький, вони навіть не планували цього робити. Поки батьки 4 місяць купують препарат за свій кошт, міська влада листується з Міністерством охорони здоров‘я.

Представники влади під час розмов постійно намагалися відкласти проблему, проте активісти Національного корпусу наполягли на її негайному вирішенні. Максим Галицький так і не зміг відповісти на всі запитання, тому просто втік. Натомість Національний корпус разом із батьками направилися прямо до його кабінету. Після численних розмов, відмовок та тиску активістів було назначено зібрання комісії.

По заверешенню мітингу о 14:00 у міській раді після натиску Національного корпусу все таки відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, науки, культури, туризму, сім’ї, молоді та спорту, на якій першим питанням порядку денного винесли забезпечення ліками хворих на цукровий діабет.

На засіданні  міський голова Олександр Лисенко прийняв вимоги Національного корпусу та зазначив, що це питання негайно буде вирішенно.

Національний корпус зазначив: якщо до вівторка проблему щодо забезпечення хворих препаратом вирішено не буде, то зберуть позачергову сесію, на якій вимагатимуть проголосувати депутатів за зміни в бюджеті.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: