Сумський райсуд недоступний для інвалідів

11.04.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Ірина Білик спільно з громадським монітором Романом Сухоставцем здійснили моніторинговий візит до Сумського районного суду, повідомляється на сайті уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Сумський районний суд є судом першої інстанції і розглядає цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом.

Під час візиту були оглянути приміщення суду, проведено аналіз доступу громадян до судочинства та дотримання прав людини, в тому числі осіб з інвалідністю. Було встановлено, що Сумський районний суд розміщений на 1-2 поверсі п’ятиповерхової будівлі. Є спеціальний вхід в будівлю для підсудних. Суд має три зали судових засідань, два з яких використовуються для розгляду кримінальних справ. У всіх залах встановлено кабіни із спеціального захисного скла, що відповідає міжнародним стандартам.

Незважаючи на вимоги Державних будівельних норм, у Сумському районному суді немає приміщення для конфіденційного спілкування з адвокатом та приміщення для ознайомлення з матеріалами справи. Приміщення для конвою і утримання підсудних (засуджених) осіб розташоване в підвальному приміщені. У приміщені обладнано 5 камер, що використовуються спільно з Зарічним районним судом м.Суми, який розташовується на 3-4 поверхах будівлі.

У камерах природне освітлення відсутнє та недостатньо штучного. Підсудні та засуджені не забезпечені питною водою. Санвузол знаходиться на 1 поверсі приміщення, тому працівники конвою змушені водити підсудних саме туди. Також в підвальному приміщенні був відсутній план евакуації під час пожежі. Хоча минулого року у приміщенні суду була встановлена протипожежна сигналізація. Недоліки щодо відсутності питної води та плану евакуації були усунуті протягом декількох годин.

У суді не створено умов для участі в судових засіданнях осіб з інвалідністю. Пандус та кнопка виклику є лише на вході до будівлі, проте всередині приміщення відвідувачі з інвалідністю через відсутність пандусів та поручнів не мають змоги подолати сходи і пороги, які ведуть до залів судових засідань. Лише на дверях окремих кабінетів встановлені таблички шрифтом Брайля.

Аптечка в суді оновлювалася востаннє у 2011 році, тому на момент візиту ліки були прострочені.

У Сумському районному суді проводяться ремонтні роботи залів судових засідань, замінюються лампи денного світла, встановлюються кондиціонери та накуповується оргтехніка.

Керівництво суду неодноразово порушувало питання перед Державною судовою адміністрацією щодо перенесення Сумського районного суду до більш пристосованого приміщення, оскільки особливості будівлі не дозволяють облаштувати її відповідно до вимог законодавства.

За підсумками моніторингового візиту буде підготовлений звіт та направлені відповідні акти реагування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: