Звіт мера Сум пройшов у залі, заповненій чиновниками

13.04.2019

Сьогодні, 13 квітня, у Сумській обласній філармонії на десятку годину ранку був призначений щорічний звіт Сумського міського голови Олександра Лисенка. Ще за годину тут стали збиратися поліціянти, працівники спецслужб і посадовці мерії. Звіт почався із 15-хвилинним запізненням. При цьому, сам міський голова вийшов на сцену лише о 10.40. До цього, він разом зі своїми батьками сидів у глядацькій залі і дивився виступи дитячих творчих колективів.

Вільних місць у залі не було. Приблизно на 90% її заповнили працівники мерії і депутати. Решту місць зайняли кілька десятків сумчан, які прийшли на звіт, аби спитати мера, коли і як в місті будуть вирішені ті чи інші проблеми.

Виступав міський голова рівно дві години, зміст його промови корелювався із письмовою версією звіту, яка надрукована на 24 аркушах А5 формату накладом 300 штук і яку можна було взяти у фойє філармонії.

Про бюджет: хто поповнював сумську казну

Звіт міського голови складався із 15 розділів, два з яких присвячені бюджету. Так, за даними Олександра Лисенка, бюджет Сум за 2018 рік виконано на 3,3618 млрд. грн. У загальному обсязі надходжень перше місце посіли офіційні трансферти з державного та інших бюджетів – 48,9% надходжень. Ще 31% надходжень до міської скарбниці забезпечили офіційно працюючі сумчани (податок з доходів фізичних осіб). При цьому найбільше грошей заплатили працівники 10 підприємств: «Сумихімпрому», Укрпошти, «Насосенергомашу», «Технології», Сумського державного університету, «Кусум Фарм», «Гуала Кложерс Україна», «Заводу обважених бурильних та ведучих труб», «ВП «Полісан» і «Сумиобленерго». На третьому місці за розміром надходжень до бюджету (11%) – місцеві податки та збори: плата за землю, єдиний податок і т.п.

Що стосується видатків із нашої казни, то бюджет розвитку міста минулоріч склав 512 мільйонів гривень (до реформи децентралізації ця сума була як мінімум у 10 разів менша і складала приблизно 40 млн. грн.).

Про інфраструктуру і дороги: від фонтанів до каналізації

Цікаво, що у друкованій версії звіт Олександра Лисенка про інфраструктуру міста починається не з «болючих» питань, а з фонтанів і квітників. Так, у звіті повідомляється, що минулоріч виконано поточних ремонт фонтанів «Садко» та в сквері Покровський (верхня тераса). Нижню терасу останнього відновлювали разом із фонтанами  на вході у парк Кожедуба і «Європейським». У місті працювали п’ять фонтанів, сказано в звіті. А скільки грошей на це витратили, звіт не розповідає.  Із брошури дізнаємося, що більше мільйона гривень місто витратило на облаштування та утримання квітників на площі 1,6 га. Не зназначена і повна сума витрат на послуги КП «Міськсвітло». Згадуються тільки 542 штуки світильників, які були або замінені, або встановлені, і що на вулицях міста за документами протягом року замінили 12 350 штук ламп.

Також у звіті зазначено, що був введений в експлуатацію міст по вул. Горького і проведено поточний ремонт трьох пішохідних мостів на Заливній, Нижньохолодногірській та Круговій. А також витратили бюджетні гроші на техобстеження мосту на Харківській.

У 779 тисяч містянам обійшлася розробка схеми оптимізації роботи систем централізованого водопостачання і водовідведення на 2018-2025 роки. Також здійснено реконструкцію каналізаційних залізобетонних самотічних колекторів на вулицях Сеченова та Панфілова за понад 25 мільйонів.

За ремонт і замощення тротуарів у минулому році ми заплатили трохи більше 19 мільйонів.

А ще за гроші міського бюджету відремонтували 11 зупинок.

Що стосується витрат на дороги, то 110,5 мільйонів нам обійшовся поточний ремонт доріг, іще 38 мільйонів ми заплатили за санітарне утримання вулично-дорожньої мережі, понад 700 тисяч витратили на підняття люків і нанесення дорожньої розмітки.

Про комунальний транспорт: за рік 4 тролейбуса і 4 автобуса

За даними звіту, минулоріч за наші гроші міська влада купила 4 тролейбуси за 20,44 млн. грн. і 4 автобуси середньої місткості за 8, 42 млн. грн. Іще понад 11 млн. грн. місто витратило на будівництво та реконструкцію контактної мережі.

За обстеження пасажиропотоку на міських маршрутах місто заплатило 199,8 тисяч гривень.

Відзначено у звіті мера введення в дію нового автобусного маршруту №67 «вПрокоф’єва – Косівщинська».

Про безпеку і оборону: допомогли СБУ

Цей розділ звіту мера починається із згадки про воєнний стан, який діяв на території Сумщини у листопаді-грудні минулого року. Так, у звіті сказано, що за 194 тисячі гривень з міського бюджету  шість блокпостів на в’їздах у місто були оснащені комплексом засобів відео нагляду з передачею відеосигналу в режимі реального часу. На харчування формувань тероборони у воєнний стан витратили 455 тисяч.  Крім того, на виконання завдань тероборони місто передало для Сумського міського військомату ще 339 тисяч (для придбання наметів, печей та іншого майна).  Серед іншого, Управлінню СБУ в Сумській області було надано субвенцію на суму 3,15 млн. грн.. на реконструкцію центру по боротьбі з кіберзлочинністю та впровадження системи охоронної сигналізації ситуативного центру при УСБУ.

Про соцзахист і допомогу учасникам АТО

302 мільйони за рік міська скарбниця виплатила сумчанам у якості різних видів соціальної допомоги, у тому числі субсидій.

Минулоріч 60 учасників АТО отримали по 350 тисяч гривень на придбання житла. Усього 21 млн. грн.

16 мільйонів виплачено 925 сім’ям внутрішньо переміщених осіб у якості адресної допомоги для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

За безоплатний проїзд у комунальному транспорті сумчани заплатили 53 мільйони своїх податків. До слова, іще майже 18,5 млн. грн. ми заплатили КП «Електроавтотрансу» у якості відшкодування різниці між встановленими та економічно обґрунтованими тарифами.

Що питали

Кілька сумчан прийшли на звіт міського голови, аби спитати коли саме міська влада вирішить їхні проблеми. Наприклад, ініціативна група мешканців вулиці Люблінської (Якіра) пожалілася на незадовільний стан футбольного стадіону у їхньому мікрорайону. Представник ініціативної групи спитав міського голову, чи готовий він реалізувати проект з реконструкції цього об’єкту. На це міський голова відповів: «Я готов». Але додав, що готовий, коли будуть на це гроші. А коли саме будуть, не сказав.

Взагалі кілька разів під час звіту Олександр Лисенко згадував про 74 мільйони гривень, яке місто втрачає через юридичну переєстрацію підприємств і установ обласної ради в інших населених пунктах Сумщини.  Мовляв, грошей не вистачає, бо така-сяка обласна рада забрала їх у міста.

Питали сумчани і за «шанхай» у середмісті Сум: універмаг «Київ» і оточуючі його МАФи. Хто має відповідати за такий зовнішній вигляд і безпеку цього об’єкта. Тут мер відповів, що ніяких висновків і дозволів діюча з 2014-го року влада не підписувала. Усі папери оформлялися, за його словами, попередниками. А проектував реконструкцію ТЦ, начебто, колишній архітектор міста. Як повідомив Олександр Лисенко, на 800 тисяч гривень виписали штрафів власникам універмагу, але ті поскаржились до суду. «Ми зараз у судах», — сказав міський голова. І тут же додав, що інший «шанхай» – той, що за універмагом, — буде ліквідований, бо там суди усі виграні і земля повернута у власність міста. Однак, коли саме хоча б цей «шанхай» ліквідують, пан Лисенко не уточнив.

На питання, коли будуть завершені роботи по реконструкції «Романтики», стадіону «Авангард» і Театральної площі, міський голова пообіцяв, що «Романтику» закінчать цього року, «Авангард» — теж цього року, але якщо у правоохоронців не буде претензій (у зв’язку із порушеннями під час реконструкції стадіону було відкрите кримінальне провадження – ред.). Театральну площу у 2019-му, за словами мера, до ладу не доведуть.

Іще одне із цікавих питань, яке поставив громадський активіст Максим Корнієнко, стосувалося Стратегії розвитку міста, про яку три роки говорили, на четвертий нарешті почали розробляти, за що з бюджету заплатили СумДУ 780 тисяч, а університет, як виявилося, зробив неякісний плагіат, скопіювавши добру частину Стратегії з інших робіт. Мер на це сказав: «Слушне питання. Ми замітили шаблонність з деяких  інших робіт і досліджень» і тут же почав звертатися до Світлани Андріївни (Липової – директорки Департаменту фінансів, — ред.), потім до секретаря міської ради Баранова, щоб з’ясувати, чи дійсно міська рада вже заплатила гроші за Стратегію. При цьому Максим Корнієнко намагався донести міському голові, що так, усе сплачено, до останньої копійки і що ця інформація відображена у відкритих джерелах і не потребує підтверджень посадовців мерії, але міський голова на заперечення громадського активіста уваги не звертав, при цьому якось швидко перейшов на іншу тему, так і не надавши відповіді, коли ж у Сумах таки з’явиться Стратегія розвитку і скільки ще сумчани мають за неї заплатити.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: