В окружній виборчій комісії із центром у Шостці виникли складнощі з формуванням ДВК через нестачу кандидатур

16.04.2019

Окружна виборча комісія № 161 не встигла вчасно затвердити склад ДВК. Вранці 16 квітня недобір складав 80 осіб. Втім, на день раніше — 15 квітня — не вистачало 400 кандидатур. А по завершенні крайнього терміну подань від штабів кандидатів бракувало більше 1000 членів ДВК.

12 квітня був останній день, коли представники кандидатів могли вносити подання на членів ДВК.

В ОВК спостерігачу показали робочий варіант витягу зі списків подань станом на ранок 13 квітня, де видно, що подань не вистачає від обох кандидатів. Як розповіли в комісії, від Володимира Зеленського не вистачає 837 подань, близько 200  — від Петра Порошенка.

«У нас ситуація складна була: загалом більше 1000 людей не вистачало по тих поданнях, які подали на 12 число. Зараз ще чоловік 400 з лишнім треба. А ще до всього того відмовляються , бо ті штаби, які цього разу  когось упросили —  не зовсім упросили і люди не хочуть працювати», — розповіла 15 квітня у коментарі ОПОРІ голова ОВК Лідія Колісник.

У комісії спостерігачу розповіли, що звертались по допомогу і міськрад, і до знайомих керівників місцевих штабів, аби ті допомогли кадрами для ДВК. За інформацією комісії, частина з тих, на кого були подання, і кого вдалося включити до комісії, теж відмовляються працювати. Самі члени комісії припускають, що причина цьому може полягати у низькій сумі відшкодування оплати праці. ОВК почала реєструвати членів комісії за поданням голови. Втім, як зазначили у коментарі спостерігачу ОПОРИ представники ОВК, станом на цю дату (15 квітня),  у 80% ДВК перші засідання можуть відбутися вчасно, адже, за їхніми словами, комісії мають достатню кількість представників для кворуму.

Як повідомили спостерігачу в комісії вранці 16 квітня, для завершення процесу формування комісій не вистачало ще близько 80 осіб. За інформацією, наданою спостерігачу в ОВК, усі дільничні комісії розпочали роботу.

Через нестачу кандидатур у ДВК ще в 2-х виборчих округах — 157-му та 158-му зберігалась напружена ситуація з формуванням дільничних комісій. Засідання ОВК тривали до пізнього вечора 15 квітня — усі ДВК були сформовані.

Як прокоментуваврадник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, виходячи зі змісту положень Закону України «Про вибори Президента України» подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є правом, а не обов’язком кандидата на пост Президента України, в тому числі і на стадії повторного голосування. Тому якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менша за встановлену в Законі правомірним виходом із такої ситуації є доукомплектування виборчих комісій за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

https://www.oporaua.org/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: