У Глухові дороги ремонтують без проведення тендерів

18.04.2019

Ямковим ремонтом доріг у Глухові зараз активно займається місцевий «Новбуд Глухів». Уже зробили вулиці Спаську, Ціолковського, Ковпака, перейшли на Києво-Московську. Як прокоментувала начальник управління ЖКГ Марія Сегеда, оскільки бюджет не прийнято, то працюють за дозволеною формулою використання щомісяця однієї дванадцятої минулорічного кошторису. На ямковий ремонт піде 1,5 мільйона гривень. Цього вистачить лише на центральні вулиці.

Ми вирішили перевірити через сайт публічних закупівель, як влада обирає кандидатів, чи багато пропозицій. Адже з усіх прасок звучить, що Глухів уже давно переміг корупцію. Нагадаємо, в місті мером встановлено дотендерний поріг покупок у 5 тис. грн.

Але… З появою «Новбуду» чи не усі ремонтні роботи по Глухову чомусь стало виконувати це товариство. До того ж доволі часто – без проведення торгів. З відкритих реєстрів дізнаємося, що всього за рік «Новбуд» отримав від управління ЖКГ замовлення на більше як 660 тис. грн, з них лише 260 тисяч пройшли через «Прозорро».

Цієї весни проводився лише один тендер на ямковий ремонт по вулиці Ціолковського на суму 63,35 тис. грн. І той пройшов пост­фактум. Завершився розіграш 12 квітня, минулої п’ятниці, тоді як усі бачили, що роботи на цій ділянці уже були виконані. Майбутнім переможцем і єдиним учасником став «Новбуд Глухів».

В УЖКГ пояснили, мовляв, вирішили, що це товариство зробить дешевше.

Що ж це за нова фірма-фаворит міської влади, яка чомусь так дешево робить ремонти? Засновником ТОВ «Новбуд Глухів» є Олександр Негрій. Раніше чоловік працював робітником в одній з фірм з ремонту, а в 2014 році зареєструвався як ФОП та почав займатися ремонтними та будівельними роботами, зокрема, клав тротуарну плитку. У січні 2018 року підприємець зареєстрував ТОВ «Новбуд Глухів» зі стартовим капіталом аж у 100 гривень. У товариства є КВЕДи на 31 вид діяльності від будівництва доріг до торгівлі, але не має ні нормальної техніки, ні обладнання. Зазвичай потужні дорожні компанії володіють власним асфальтним виробництвом, що здешевлює їхні послуги. А глухівський «Новбуд» десь купує асфальт. Але при цьому робить вигляд, що навіть не наварює на ньому.

А хтось бачив, чим укатують той асфальт? 52-річний Едуард Смоля, який більше двадцяти років працює в сфері дорожнього будівництва говорить, що в їхньому ремеслі дешевше ніколи не значить краще. «Я дивився, як на минулому тижні робітники утрамбовували асфальт віброплитою. Раз-два – і готово. Даю голову на відсіч, що вже осінню там знову будуть ями, бо проїжджу частину не можна якісно укласти вручну. Тільки каток дасть якусь гарантію. Так, віброплита незамінна при укладанні плитки, утрамбування гранвідсіву чи піску. Але навіть найменший каток укатає асфальт якісніше, а це головне».

Неофіційні джерела стверджують, що власник компанії має дружні стосунки з Оленою Демішевою, яка останнім часом чи не щоденно знаходиться в статусі в.о. міського голови.

За великим рахунком, порушень у діях влади нема. Адже вони розділили 1,5 мільйони на 10-15 міні-об’єктів, тобто фактично «Новбуд» отримує по копійці за кожну ямку, в результаті забираючи мільйон. Без тендера.

А тепер згадайте скандал навколо невикористаного мільйона на ремонт вулиці Некрасова. Власне, саме через оголошений пізно восени тендер у минулому році влада «не встигла» освоїти гроші, які з обласного бюджету виділили на прохання опозиційних до мера депутатів. Кошти повернулись в обласний бюджет. Депутат міської ради Анатолій Москаленко, обраний від тієї самої вулиці, на сесії публічно висловив думку, що влада навмисно втяглася в проведення торгів, прекрасно розуміючи, що в грудні ніхто вже нічого робити не буде. Чи можна було обійтись без тендеру? Можна, загальна вартість робіт по вул. Некрасова і провулку Шкільному була 1,4 млн грн (за законом можна до 1,5 млн грн.)

Вийшла класична ситуація, коли друзям – усе, а ворогам – закон. Чи в «Новбуду» не знайшлось достатньо ресурсів, щоб оперативно і якісно прокласти дорогу по Новій Греблі?

Ось так і живе Глухів без доріг: свої отримують замовлення на бюджетні кошти без жодних тендерів, інших годують казками про обов’язкові торги.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: