На Сумщині сільські громади отримали автомобілі для сімейних лікарів

18.04.2019

Для 13 сільських амбулаторій, які будуються наразі в області, за державні кошти придбано 13 нових повнопривідних автомобілів загальною вартістю 6 млн. 266 тисяч гривень

Як повідомив голова облдержадміністрації Микола КЛОЧКО під час  вручення ключів від автівок головам районів, громад, та сімейним лікарям, для Сумської області на 2018 – 2019 роки передбачено 158 млн. гривень для реформування первинної ланки медицини.

«Медицина на селі має бути якнайшвидше реформована, а якісна медична послуга наближена до людини. Саме таку мету має ініціатива «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості», – зазначив голова облдержадміністрації. – Я впевнений, що завдяки цим автомобілям медицина стане справді наближеною до кожної сільської домівки, кожної родини. І хочу наголосити на відповідальності лікарів на селі. Адже від вас залежить здоров’я жителів Сумщини, їх довіра до реальних змін в медичній галузі».

Перший заступник голови облдержадміністрації Вадим АКПЄРОВ додав, що в області триває будівництво 13 амбулаторій за кошти державного та місцевих бюджетів на умовах співфінансування. І в цьому році всі вони мають бути завершені. А придбання автівок для сімейних лікарів – це лише перші кроки щодо реформування медицини на селі. Урядова програма «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості» буде продовжена, і сільські амбулаторії отримають також необхідне медичне обладнання сучасного зразка.

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Сергія БУТЕНКА, на придбання 13 автомобілів із державного бюджету було витрачено 6 млн. 266 тисяч гривень. Більше 143 тисяч гривень було зекономлено на закупівлі автомобілів під час тендерних процедур.

«Лікар на селі сьогодні стає мобільним, він більше не ходить пішки до пацієнтів і не їздить на велосипеді. Він сідає на службовий автомобіль підвищеної прохідності, що значно допоможе сімейним лікарям швидко дістатися до хворих та надати їм допомогу», – зазначив він.

Найбільше раділи новим автомобілям лікарі, адже саме ці автомобілі значно полегшать їхню роботу.

Так, головний лікар Краснопільського центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина МАСАЛІТІНА розповіла, що Угроїдська амбулаторія обслуговує 3000 населення. Є віддалені села, до яких лікарю дістатися дуже складно, тому автомобіль дуже потрібен. Наразі в с. Угроїди будується нова амбулаторія, уже закладений фундамент. Тож частина жителів Краснопільської ОТГ з нетерпінням очікує на нову якість медичних послуг у новій сучасній амбулаторії.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: