Сумська мерія знову грозиться побороти стихійну торгівлю

18.04.2019

З наступногго тижня в Сумах посилюють роботу з протидії стихійній торгівлі.

Про те, які штрафні санкції чекають на стихійних торговців та на які ризики наражають себе покупці на стихійних ринках, йшлось під брифінгу.

Як розповіла заступник міського голови Ольга Волошина, з настанням теплих днів робота щодо протидії стихійні торгівлі значно посилюється, адже вірогідність продажу зіпсованих продуктів на стихійних ринках суттєво зростає.

«Прикро, що поруч із людьми, які отримали дозволи на провадження сезонної торгівлі саджанцями та посадковим матеріалом, стають недобросовісні торговці м’ясом, рибою, молочною продукцією та іншими продовольчими товарами. У той же час на Центральному ринку, навколо якого збирається чи не найбільше охочих торгувати з рук, передбачені місця для торгівлі селянкою продукцією. На жаль, вони попитом не користуються», – розповіла вона.

На це звертають увагу і у відділі торгівлі, побуту та захисту прав споживачів. Керівник цього структурного підрозділу Олег Дубицький закликав стихійних торговців переходити на спеціально облаштовані для них місця на ринках міста. До того ж плата за користування такими місцями доволі символічна. Наприклад на селянському ринку, що розташований на території Центрального ринку, орендна плата за одне місце становила 2 грн, а нині можна користуватись безоплатно.

Та й це не рятує тротуари від напливу недобросовісних продавців. Директор підприємства Сумської облспоживспілки «Центральний ринок м. Суми» Расул Галаєв зазначив: «Аби ж вирішити цю проблему, ми вирішили взагалі зняти будь-яку плату і надали безкоштовні місця для торгівлі селянською продукцією. Але легше від того не стало. Ними вперто не хочуть користуватись. Прикро те, що ті продукти, які не пройшли сертифікацію у лабораторії Центрального ринку, вірогідніше за все, можуть потрапити саме на «стихійку». Далі ж ситуацію передбачити неможливо».

Натомість начальник Сумського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр ХРІН зауважив, що ситуація є доволі передбачуваною.

Адже ті, хто нехтують неодноразовими закликами не купувати будь-які продовольчі товари з рук, наражають себе та своїх рідних на небезпеку захворіти небезпечними хворобами.

Для підтвердження того, що на вулиці дуже просто можна «придбати» собі одну з таких недуг, Олександр Хрін навів минулорічну статистику. Так протягом минулого року на ринки міста внаслідок лабораторних досліджень не допустили до реалізації 105 кг субпродуків великої рогатої худоби, 1 т 767 кг субпродуктів свинини, 3 т 132 кг молока і молочних продуктів, 44 кг масла солодковершковового. Велика вірогідність того, що далі всі ці продукти «рушили» на вулицю досить велика, підсумував начальник Сумського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Проте боротьба зі стихійною торгівлею у Сумах не припиняється і щодня фахівці управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» спільно з поліцією виходять в рейди. Про це розповіла начальник відділу правового забезпечення, договірної, дозвільної документації та супроводу адміністративної практики управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Євгенія Горева. За її словами, на сьогодні складено 481 протокол про адміністративне правопорушення. При цьому місце реєстрації того, хто здійснював стихійну торгівлю, не має значення. Якщо людина немісцева, то документи про скоєння нею адмінправопорушення передаються за місцем її проживання.

Штрафні ж санкції, які доведеться сплатити фізичним особам в рамках складеного адмінпротоколу, сягають від 340 до 860 гривень. Проте, якщо особу притягнуть до відповідальності повторно, розмір штрафних санкцій значно зростає.

Наражаються на штрафи і працедавці, які використовують нелегальну працю.

Як повідомила в. о. начальника управління з питань праці Ірина Мала у разі виявлення на підприємстві хоча б одного офіційно неоформленого працівника, працедавець має сплати 125 тис. грн. штрафу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: