У Сумах перевірили, наскільки забруднене повітря

23.04.2019

Відділ екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії з посиланням на обласний центр з гідрометеорології інформує щодо стану забруднення атмосферного повітря в місті у березні.

Моніторинг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у Сумах здійснювала лабораторія обласного центру з гідрометеорології.

У березні відбір проб атмосферного повітря відбувався на трьох стаціонарних постах спостережень за забрудненням (ПСЗ), які розташовані за адресами: вул. СКД, 26 (ПСЗ № 3), вул. Харківська, 125 (ПСЗ № 4), вул. Металургів, 2 (ПСЗ № 5).

Упродовж минулого місяця відібрано 1290 проб атмосферного повітря.

Середньомісячні концентрації по місту перевищували санітарні норми в атмосферному повітрі по діоксиду азоту в 1,8 раза, пилу в 1,7 раза та формальдегіду в 1,2 раза. Інші інгредієнти, що визначались, нижче санітарних норм.

За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології у березні на ПСЗ № 5 середньомісячний вміст по діоксиду азоту перевищував рівень ГДК в 2,5 раза.

Перевищення максимально разової ГДК зафіксовано по пилу в 1,2 та 1,4 раза на ПСЗ № 5: 9 березня о 19:00 при південному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с; 13 березня о 19:00 при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 14 березня о 19:00 при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю 3 м/с; 19 березня о 19:00 при південно-західному напрямку вітру зі швидкістю 2 м/с; 27 березня о 19:00 при штилі.

15 березня на ПСЗ №4 о 01:00, 13:00 та 19:00 зафіксовано значне підвищення максимально разової концентрації, але нижче за ГДК, по діоксиду сірки при південно-східному напрямку вітру зі швидкістю від 3 до 6 м/с.

У порівнянні з попереднім місяцем забруднення атмосферного повітря міста по пилу, діоксиду азоту, оксиду азоту, формальдегіду збільшилося, по діоксиду сірки, оксиду вуглецю та аміаку зосталося майже на попередньому рівні.

Високих та екстремально високих рівнів забруднення атмосферного повітря у березні не спостерігалось.

Спостереження за рівнем радіаційного забруднення атмосферного повітря щоденно проводила авіаметеорологічна станція Суми. Радіаційний фон у березні по м. Суми складав 12-13 мкР/год та не перевищував допустимих значень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: