Сумчанка — про «уродство» на міських вулицях

06.05.2019

Припинити знущатися над деревами і замість потворного кронування висаджувати нові дерева — пропонує авторка електронної петиції Вікторія Воробйова.

«Майже в кожному місті СПОТВОРЮЮТЬ ДЕРЕВА. Епідемія набирає обертів, і зовсім незрозуміло, що з цим робити. Замість красивих дерев, у дворах і на вулицях наших міст з’являються страшні обрубки. Чи нормально обрубувати дерева до стану десятиметрового пенька? Ні, це абсолютно неприпустимо. Але люди, відповідальні за зелені насадження, чомусь думають інакше.

Якщо у вас починають скрипіти зуби при вигляді обрубків, а рука повільно стискається в кулак — це нормальна реакція. Але якщо залишилися ті, кого це не пройняло, розповідаємо, що відбувається з обрубаними деревами через кілька років.

Теперішні дерева, котрі піддаються обрубці, були висаджені одночасно із забудовою міських районів. Планувалося, що швидкозростаючі тополі відразу компенсують недостачу зелені, а через кілька десятиліть поступляться місцем іншим підрослим поруч з ними деревам — липам, кленами, березам … Але з роками за деревами перестали стежити, і тополі, що небезпечно розрослися, стали стригти, повністю обрубуючи їх гілки. Називається це знущання «омолодженням», тому що при цьому пробуджуються сплячі бруньки, і крона дійсно омолоджується. Але нічого доброго з цього не вийде — дерево псується, спотворюється і через кілька років знову буде небезпечним для людей.

От є у вас тополя, якій п’ятдесят років — вік старих дев’ятиповерхівок. З роками воно небезпечно нахилилося і може впасти при будь-якому урагані. Що ж робити? Неправильно — перетворити його в обрубок. ПРАВИЛЬНО — спиляти аварійне дерево і ПОСАДИТИ НОВЕ. Своє завдання щодо негайного озеленення території старе дерево вже давно виконало!

Дерева отримують харчування за допомогою листя, а зібрані ними поживні речовини запасають у гіллі. І ось навесні обрубане взимку дерево починає розростатися відразу пучком пагонів, які купчасто тягнуться до сонця і ламають один одного. Не мине й десяти років, як чудовисько, яке розрослося над стволом, знову доведеться «омолоджувати». Вирішити проблему таким чином не можна, а ось СПОТВОРИТИ МІСТО — ДУЖЕ ПРОСТО.

ЩО НАСПРАВДІ ДАЄ «КРОНУВАННЯ»? Це згнилі дупла, падаюче гілля, що програє в конкуренції за сонячне світло. Пагони пройшли крізь кору, викликавши її витончення і гниття. Про естетику і говорити нема чого.

ЄДИНИЙ ВІРНІЙ СПОСІБ справитися з аварійними деревами — вирубувати їх. Немає нічого страшного в тому, щоб зрубати старе і небезпечне дерево. Важливо лише, щоб замість нього було висаджено нове, а не самоорганізувалася, скажімо, автостоянка.

Всі ці тополі, які кронують по всьому місту, ймовірно вже давно повинні бути зрубані. Їх вікова межа для безпечного для людини життя в сучасному місті — близько 40 років. Але їх з року в рік не вирубують, а кронують, ніби від цього комусь стане краще.

Ні, не стане. І від пуху тополі це теж не врятує. Хворе, гниле аварійне дерево повинно бути вирубано, як повинен бути видалений невиліковно хворий зуб, поки через нього не постраждали сусідні. Вже через кілька років кроноване дерево знову стане аварійним — це замкнуте коло.

КРОНУВАННЯ СПОТВОРЮЄ МІСТО СУМИ! Подивіться на фото у додатку до петиції. Це справжнє шкідництво по відношенню до нас, до дерев та до міста в цілому.

ВИМАГАЄМО:

1. Припинити кронувати дерева в місті Суми.

2. Провести аналіз зелених насаджень у місті Суми, склавши мапу старих та аварійних дерев.

3. Або одразу видаляти старі дерева під корінь й одразу висаджувати нові. Важливо при цьому висаджувати не зародки дерев, а більш-менш великі.

Або посеред старих дерев почати висаджувати нові (липи, берези, кльони тощо), щоб через 1-2 роки видалили старі дерева, залишивши нові. Що краще й ефективніше — хай порадять ботаніки. Мабуть, перший сценарій правильніший.

Олександре Миколайовичу, наше місто повинно бути красивим!

* При написанні петиції використовувались матеріали відомого урбаніста Іллі Варламова», — пише сумчанка.

Дата початку збору підписів: 6 травня 2019 р. До кінця збору підписів залишилось: 45 днів. Станом на 6 травня петицію підписали 12 осіб з 250 необхідних.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: