На Сумщині виявили нітрати в овочах

07.05.2019

Полуниця розміром з яблуко, молода картопелька калібром один в один, редиска, помідори, огірки – прилавки торгової мережі м. Шостка вже ломляться від різноманітності ранніх овочів і фруктів, і це тільки початок. Тут головне не отруїтися. Капуста, редис, помідори, огірки, свіжа зелень – сьогодні вони можуть бути не лише корисними, але й небезпечними. Перевищення кількості нітратів – характерний сезонний недолік настільки бажаних зараз продуктів.

На агропродовольчому ринку СТ «Шосткинський ринок» м. Шостка функціонує державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка проводить дослідження на нітрати кожної партії овочів та фруктів, що надходять на ринок.

З квітня 2019 на ринку лабораторія ветсанекспертизи почала виявляти ранні овочі з перевищенням вмісту нітратів. В основному зараз перше місце за кількістю випадків перевищення нітратів займає рання капуста – 13, кабачки – 3, полуниця — 1. Нітрати в кабачках перевищували максимально допустимі рівні нітратів в 3-4 рази, в капусті в 1,5 – 2,5 рази. Вся продукція імпортного виробництва, привезена з Македонії.

Всього з початку 2019 року спеціалістами лабораторії ВСЕ на ринку проведено 3604 експертизи та виявлено 17 випадків нітратної продукції (за 1 півріччя 2018 року – 4567 досліджень та 38 випадків нітратної продукції).

Покупцям овочів радять цікавитись у продавців про наявність документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію , що реалізується на ринку – експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми. Кожен продавець на ринку зобов’язаний мати експертний висновок.

Якщо вживати продукти з перевищеним вмістом нітратів, то цілком можна отруїтися. Особливо це небезпечно для дітей та людей з хронічними хворобами.

Щоб убезпечити себе та своїх рідних від небажаних проблем зі здоров’ям, не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: