На Сумщині почала роботу регіональна комісія з реабілітації

08.05.2019

Комісія здійснює попередній розгляд обставин, пов’язаних із репресіями, опрацьовує та досліджує матеріали архівних справ, надає відповідні висновки до Національної комісії, яка й приймає остаточне рішення.

Нова редакція Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (зміни прийняті 18.05.2018) дає шанс на реабілітацію та відновлення історичної справедливості новим категоріям репресованих українців, які  зазнали репресій з політичних, соціальних, класових, національних, релігійних та інших мотивів, примусово переселені, виселені, залучені до примусової праці у 1917-1991 рр. Закон відновлює справедливість морального характеру перед тими, хто боровся за незалежність, права осіб, які були засуджені в позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, що не вважаються злочинами в цивілізованому суспільстві та надає два статуси жертвам політичних репресій – реабілітованого або потерпілого від репресій.

Щодо нової процедури реабілітації та механізму надання статусу реабілітованого або потерпілого від репресій, то для початку надаються заяви до регіональної комісії з реабілітації облдержадміністрації, яка працює безпосередньо в приміщенні облдержадміністрації (м. Суми, майдан Незалежності, 2, каб. 2). Посвідчення єдиного державного зразка видаватимуть органи місцевого самоврядування, у тому числі ОТГ, за місцем проживання  реабілітованих осіб.

Регіональна комісія з реабілітації в Сумській області, що утворена розпорядженням голови Сумської облдержадміністрації від 12.02.2019 № 89-ОД, провела своє перше засідання та обрала керівництво. Головою комісії обрано Ірину ФЕДОРЕНКО — представника Українського інституту національної пам’яті, її заступником — Людмилу РОЖКОВУ, представника творчої спілки «Сумська обласна організація Національної спілки краєзнавців України», секретарем — Світлану РЕВЯКІНУ, представника громадської організації Сумська обласна організація Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: