9 Травня у Сумах: Голуби миру, солдатська каша і багатоголосне виконання «Дня Перемоги»

09.05.2019

Відзначити одне з найвеличніших свят нашого народу – День Перемоги, сумчанам не завадив навіть проливний дощ. Вже декілька років поспіль, завдячуючи обласним опозиціонерам, відбувається альтернативний офіційному захід у сквері, який колись мав назву Героїв Сталінграду, а зараз носить ім’я Героїв Сумщини.

На акцію «Пам’ятай  ім’я своє» приходить щороку більше тисячі людей з фотографіями своїх рідних, що загинули у Великій Вітчизняній війні. На жаль, через стан здоров’я вперше цього року вже не змогли прийти ветерани…

«Цей захід щороку стає все більш популярнішим. Ми бачимо, що люди приходять за покликом серця. І ми раді, що в Сумах стільки небайдужих і вдячних людей. Вони йдуть із дітьми, цілими родинами. Ніякі Вятровичі, Яценюки і Парубії не зможуть стерти з пам’яті людей нашу історію. Вони змогли тільки посіяти насіння розбрату, перейменувати вулиці, міста і села. Але наша політична сила відстоювала і продовжить відстоювати можливість говорити правду про Велику Вітчизняну війну. Ми відновимо історичну справедливість і повернемо народу символи Великої Перемоги. Адже це свято, непідвладне політичній кон’юнктурі, це свято на століття», — сказав депутат Сумської обласної ради Олександр Стрельченко.

Його доповнив депутат Сумської міської ради Ігор Перепека: «Фашистська гідра хотіла вбити не тільки нашу державність, але і весь радянський народ. Але, дякуючи спільним зусиллям усіх тих, хто боровся з фашизмом, радянські воїни відстояли нашу незалежність, переламали хребет і знищили нацистів у самому їхньому лігві – Берліні. Кожну родину в Україні торкнулася та війна. Тому ми святкували, святкуємо, і будемо святкувати це найвеличніше свято нашого непереможного народу. З днем Перемоги!»

Усі присутні вшанували пам’ять загиблих в одній з найкривавіших воєн людства, а представники УПЦ провели панахиду за загиблими. Сумчани поклали квіти до пам’ятника Героям Сталінграду, випустили у небо живих голубів та повітряні кульки і всі разом заспівали гімн 9 Травня – «День Перемоги».

Далі всіх чекала солдатська каша і святковий концерт.

На акцію опозиціонерів не з’явився жоден з керівників області чи міста. Натомість на офіційне свято віддати данину пам’яті полеглим у Великій Вітчизняній війні прийшли представники УПЦ, яких не запросила влада. Під час мітингу вони поклали корзину з квітами до підніжжя Монументу Вічної Слави. Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій привітав представників ветеранських організацій і вручив їм квіти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: