Через дії мера колишні працівники фабрики не можуть оформити пенсію

12.05.2019

Глухівський мер Мішель два роки ігнорує рішення суду, через що колишні працівники фабрики вторсировини не можуть оформити пенсію

Міський голова Глухова Мішель Терещенко більше двох років не виконує рішення суду і не приймає в архів документи.

ВАТ «Глухівська фабрика по переробці вторинної сировини», яка розташовувалась по вул. Індустріальній, була визнана банкрутом ще в 2010 році. Ліквідаційні процедури проводив арбітражний керуючий Євген Чупрун, який і був зобов’язаний забезпечити збереженість архівних документів. Як виявилось, рівно два роки він вимагає від Глухівської міської ради прийняти документи в архів, але мер Мішель Терещенко відмовляється це робити.

– Ще в травні 2017 Зарічний суд міста Суми задовольнив наш позов до Глухівської міської ради. Цим зобов’язав прийняти на зберігання архівні документи ліквідованої фабрики по переробці вторсировини без жодних додаткових умов. Постанова набрала законної сили ще в вересні 2017 року, але міський голова Мішель Терещенко до цього часу відмовляється її виконувати. Вважаємо це злочином, передбаченим статтею 382 КК України, вже написали заяву до Глухівського відділу поліції і відповідні дані про правопорушення пана Терещенка внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, – повідомив арбітражний керуючий.

Він пояснює, що з подібним ігноруванням рішення суду стикається вперше. Мішель Терещенко наполягає виключно на оплаті ліквідатором послуг місцевого архіву. « Достроковий прийом документів ліквідованих підприємств, установ та організацій – це платна послуга архівного віддіду, яка контролюється Державною фінансовою інспекцією…» – пише він у листі арбітражному керуючому.

Так, дійсно, архіви беруть плату за деякі свої послуги. Але коли суд зобов’язує їх прийняти документи, то всі виконують рішення. Архівній установі кореспондується прийняти документи безоплатно, бо інше не передбачено Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Це розповсюджена практика. Ліквідатор глухівського підприємства наголошує, що таке ігнорування судового рішення міським головою зачіпає інтереси фактично всіх колишніх працівників фабрики.

Юристи коментують, що меру Мішелю загрожує позбавлення волі від 3 до 8 років, також йому можуть заборонити займати певні посади до трьох років. Суворість закону пов’язана з тим, що невиконання судового рішення вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, і його бездіяльність заподіяли істотну шкоду правам і свободам громадян. А яке ще більше порушення прав людини, як не позбавлення заробленого стажу?

Глухівчанка Тетяна Винник розповідає, що її чоловік практично не може оформити пенсію.

– Анатолій до 2007-го 24 роки пропрацював на фабриці. Підприємство закрилось, і ми зараз стали заручниками якоїсь незрозумілої ситуації. Перед пенсією почали збирати документи, звернулись до ліквідатора. Частину довідок дали, але тепер треба акт і інші документи, – бідкається Тетяна Іванівна.

– Для врахування в обрахунок пенсії довідки про заробітну плату повинні бути підтверджені первинними документами. Працівниками Пенсійного фонду завжди проводиться перевірка документів, на підставі яких видана довідка, складається акт та підписується відповідальними особами. Повноваження ліквідатора по фабриці вторсировини були припинені ще 8 липня 2016 року. За законом документи давно необхідно здати в архів, — коментує начальник Глухівського управління ОУ ПФУ в Сумській області Оксана Бурлака.

На фабриці свого часу працювала не одна сотня глухівчан і жителів району, тож через неприйняті в архів на збереження документи в усіх виникає спільна проблема – неможливість взяти довідку про заробітну плату та ін. Почувши, що питання в платі за зберігання, на якій так наполягає міськрада, колишні робітники навіть запропонували скинутись, але їм сказали, що так не можна. У глухівчан багато питань сьогодні, в тому числі хвилюються, де зараз і в якому стані документи, хто несе відповідальність.

59-річному Віктору Олексійовичу на пенсію виходити в наступному році, він пропрацював на фабриці 18 років. Він підозрює, що мер… навіть не знає про цю проблему. «Це все від безвладдя. Мера на роботі нема тижнями. Думаю, йому яку бумажку дадуть на підпис клєрки, ту він і підмахне. З них спросу ніякого, бо автограф Мішельки стоїть, а мер уже давно в Києві. А думати треба не про ту тисячу-другу для архіву, а про людей. Взяти отак і подумати, чи отримає Вітя пенсію?» – емоційно висловлюється ще один колишній працівник.

Оксана Коваленко, Неделя

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: