Стали відомі результати розслідування смертельного випадку на Охтирському м’ясокомбінаті

12.05.2019

Управління Держпраці у Сумські області зясувало обставини смертельного випадку, що трапився 30 січня 2019 року в Охтирці. Тоді, намагаючись допомогти з очисткою даху виробничої будівлі, головний механік ПрАТ «Охтирський м’ясокомбінат» впав з висоти понад 3 метри. Працівник не втримався на даху.  52-річний чоловік одержав травми не сумісні з життям, помер у лікарні.

Роботи на висоті, які виконував померлий перед падінням, не відповідають посадовій інструкції головного механіка.

Комісією Управління Держпраці у Сумській області в ході спеціального розслідування встановлено обставини трагедії. У день настання нещасного випадку головний інженер разом з головним механіком, проходячи по території підприємства, помітили, що на навісі над центральною прохідною зібралося багато снігу, товщина покриву складала близько 25см. Він міг би впасти та травмувати когось із працівників. Головний механік виявив ініціативу почистити навіс від снігу. Проте виконувати роботу на висоті, як керівник, приступив головний інженер підприємства. Ініціатор «доброї справи» щоб допомогти також самовільно піднявся на покрівлю. Через декілька хвилин роботи головний механік не втримався та впав на асфальтне покриття з висоти 3,5 м.

Відповідно до висновку комісії основною причиною настання нещасного випадку є недотримання посадової інструкції головного механіка ПрАТ «Охтирський м’ясокомбінат», згідно якої працівник зобов’язаний знати і виконувати інструкції з охорони праці, знати свої права і обов’язки в основах законодавства про охорону праці. Порушено вимоги статті 14 Закону України «Про охорону праці» «Працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства». Також комісією встановлено, що на дату настання нещасного випадку на ПрАТ «Охтирський м’ясокомбінат», кількість працівників на якому становила понад 50 осіб, головою правління не забезпечено задовільний рівень функціонування служби охорони праці.

У свою чергу безпосередній керівник загиблого, головний інженер товариства, не забезпечив відповідний контроль за додержанням правил та норм з охорони праці загиблим, допустивши до виконання робіт на висоті працівника не за спеціальністю, а також у стані алкогольного сп’яніння. Посадовець мав би відсторонити від роботи працівника, що передбачено статтею 46 КЗпП України. Адже для алкогольного оп’яніння характерне порушення рівноваги тіла, сонливість, емоційна нестабільність, неможливість правильно реагувати в екстрених ситуаціях. У такому стані людина може становити небезпеку не лише для себе, а й для оточуючих.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: