За можливість торгувати на вулиці сумчани платять «благодійні внески»

17.05.2019

Благодійний внесок – неофіційний дозвіл на заборонену стихійну торгівлю. Так у Сумах бачать вирішення питання з продажем розсади та квітів на тротуарах біля центрального ринку. Продавці щомісяця збирали гроші та перераховували їх на благодійність. Установа, яка регулярно отримувала ці суми, – благодійний фонд Сумської міськради.

Поки здаєш гроші та «допомагаєш» благодійному фонду міськради – тебе не чіпають, штрафи не виписують і не проганяють з приторгованого місця. Про цю ситуацію нам розказали продавці, що торгують розсадою та квітами на вулиці Засумській, біля центрального ринку. Конкретної суми, яку треба «здати», не називають.

«За місце не платим, ми допомагаємо місту, якщо нас місто просить щось там допомогти, АТОвцям чи там афганцям. Чи там якісь «Охматдит», ми допомагаємо. Це от просто для того, щоб нас не чіпала міськрада, щоб ми могли торгувати. Тут немає такого, щоб ото сказали стандарт: ви заплатіть отаку суму, тут хто скільки може, по мірі того, скільки людина може дать», –  говорить Марина, яка торгує на вул. Засумській.

Така благодійність, додають, дозволяє працювати без зайвих проблем: «Так, дозволяють. Зібрали гроші до кінця місяця, он у Ольги Василівни списки. Ну от я 200 грн сдала до кінця місяця».

А ось і Ольга Василівна, вона справді збирає гроші – у її теці списки з підписами всіх продавців, хто здає кошти на благодійність. Показує нам і чеки як докази переказів до благодійного фонду. Більшість – до фонду міської ради, ще допомагають онкохворим дітям та військовим – купують ліки. За це, як звіт, зберігають чеки з аптек. Продавці запевняють: їх увсе влаштовує, вони не проти платити гроші за те, що займають місце. Аби тільки дозволили тут торгувати, бо на ринку, мовляв, немає умов для сезонної торгівлі.

«Ми хочемо сплачувати по-чесному, хай нам дадуть дозвіл, шоб ці гроші йшли на допомогу воїнам АТО, діткам, лікарням, школам, садкам» – говорить Ольга, яка збирає гроші на благодійність.

Але попри те, що люди здали гроші за травень, як вони кажуть, прийшли працівники інспекції з благоустрою, і вже кілька днів поспіль виписують штрафи. Керуються положенням міськради, яке почало діяти від першого травня. Продавці сваряться з ними, мовляв – чому це міська рада спочатку збирає гроші за можливість торгувати, а потім – проганяє і штрафує?

З цими питаннями пішли до профільної заступниці міського голови.

« — Чи просите ви у них гроші на благодійність?

– Значить, усі люди, хто хоче благодійно внески вносить, вони вносять, у нас є благодійний фонд, який хто скільки хоче.

– За це ви їм негласно дозволяєте торгувати у місцях, заборонених для торгівлі?

– Ні, ні, це неправда» – Ольга Волошина, заступниця міського голови Сум.

Саме Ольга Волошина і пропонувала такий вихід – благодійність в обмін на лояльність, це не на камеру розказали нам ті, хто торгує насінням та розсадою. Вона ж була і головою комісії, яка приймала рішення про заборону торгівлі з 1 травня, вона ж і член виконкому, який це рішення затвердив. На сесії за нього проголосували депутати. Тепер штрафи виписують підлеглі Ольги Волошиної, працівники управління «Інспекція з благоустрою».

« – Чи кажуть люди, які торгують, інспекторам, – що вони вже здавали гроші у благодійний фонд, нібито на неофіційний дозвіл торгувати стихійно?

– Ну, особисто я вам не можу сказать, я такого не чув, але чули працівники, що такі бесіди були», – коментує Руслан Голопьоров, начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми».

sts.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: