Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення відреагувала на голодування лебединської журналістки

17.05.2019

Представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Сумській області Лариса Якубенко прокоментувала ситуацію із голодуванням лебединської журналістки, пояснивши, у чому суть конфлітку. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Керівник Комунальної організації «Лебединська редакція міськрайонного радіомовлення «СВІТАНОК» Наталья Панченко на своїй сторінці у ФЕЙСБУК виклала відео, в якому оголосила голодування. Поштовхом до цього рішення, за словами Наталії Іванівни, стало небажання міської ради, яка є одним із засновників Лебединської редакції проводового мовлення, підтримувати проект розбудови ФМ-радіостанції та ненадання коштів на сплату ліцензійного збору.

Термін сплати ліцензійного збору спливає 18 травня, тож редакції, выдповідно до Закону, потрібно було терміново здійснити платіж, щоб не втратити ліцензію. Тож Панченко Н.І. перерахувала кошти в сумі 16 588 з рахунку редакції.

Керівник районного радіомовлення сподівалася, що 17 травня на сесії міської ради буде розглянуте питання щодо збільшення фінансування редакції за Програмою висвітлення діяльності органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування. Проте дане питання не було включено до Порядку денного.

Міський голова м. Лебедина Олександр Бакликов пояснив, що не бачить сенсу у збільшенні фінансування, тому що із 46 тис грн., передбачених Програмою, редакція використала тільки близько 8 тис. грн. Крім того, за словами міського голови, керівник редакції не змогла поінформувати депутатів міської ради стосовно кошторису для розбудови ФМ-мовлення (вартості студійного та передавального обладнання). В очільника міста є також претензії до керівника редакції стосовно якості інформаційного продукту.

Нагадаю, що 18 квітня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про визначення переможцем конкурсу на частоту 91,8 МГц у Лебедині Комунальну організацію «Лебединська редакція міськрайонного радіомовлення «СВІТАНОК». Умовами конкурсу передбачено ретрансляцію суспільного мовника. Власне мовлення – до 4 год/добу. Інформаційні програми місцевого спрямування повинні складати 15% від власного мовлення. Зважаючи на обмеженість штату редакції, лебединський мовник у програмній концепції передбачив тільки 1 годину власного мовлення. Але в подальшому у разі потреби редакція може збільшити обсяг власного мовлення шляхом подання документів на переоформлення ліцензії.

Засновниками редакції міськрайонного радіомовлення є Лебединська районна рада, Лебединська міська рада та трудовий колектив редакції.

Слід зазначити, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення з огляду на постійне скорочення проводових радіоточок протягом 2016-2019 років зробила всі умови для переходу редакцій районного проводового радіомовлення на ФМ-формат: брала на себе витрати на прорахунок частот, проводила форматні конкурси для місцевого радіомовлення, розробила Покрокову інструкцію «Організація місцевого радіомовлення», в який надала алгоритм дій, зразки всіх документів (в т.ч. Статут, Редакційний статут), а також Орієнтовний перелік та вартість обладнання.

Сподіваюсь, конфлікт буде вичерпаний і будуть враховані інтереси місцевої громади».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: