Де у Сумах розстрілювали жертв політичних репресій?

19.05.2019

19 травня в Україні вшановують жертв політичних репресій.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Скільки саме розстріляли політично-репресованих сумчан — невідомо. Оскільки, за словами історика Олега Корнієнка, суди відбувалися у Харкові, то і списків цих на Сумщині немає.

«Одне з наймасовіших захоронень жертв політичних репресій у Сумах — на кладовищі в районі вулиці Холодногірська в бік залізничного вокзалу. Там нині хащі. Більшість засуджених до смертної кари були розстріляні в Харкові, адже на той час ми були у складі Харківської губернії. Усі суди відбувалися там і там же їх виконували. Лише частину цих людей розстрілювали на території Холодногірського кладовища та, я так думаю, що на території Сумської тюрми. Те, що нині деякі підприємці бажають на вулиці Суджанській (де був тюремний засок) збудувати автостоянки, це дуже небезпечно, бо там кістки, кістки, кістки… І від доби репресії, і від Другої світової, коли німці там страчували українське підпілля і потім усе це було залите бетоном», — розповідає історик Олег Корнієнко.

Довідка. 

День пам’яті жертв політичних репресій в Україні відзначається третьої неділі травня.

Указом президента України Леоніда Кучми № 1181/2000 від 31 жовтня 2000 року День пам’яті жертв голодоморів, який відзначався кожної четвертої суботи листопада перейменовувався на «День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій». Указом Кучми № 797/2004 від 15 липня 2004 року встановлювалася назва «День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій». Указом Президента України Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 року дні пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій розведено у часі. День пам’яті жертв голодоморів залишився щочетвертої суботи листопада, натомість, третя неділя травня встановлена Днем пам’яті жертв політичних репресій.

spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: