На Сумщині продавали небезпечні зварювальні апарати

23.05.2019

Спеціалістами відділу державного ринкового нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області при здійсненні державного ринкового нагляду проведено планову перевірку характеристик електричного та електронного обладнання у ФОП Піддубної С.О.

У ході перевірки були встановлені порушення вимог законодавства України про державний ринковий нагляд, а саме: виявлено, що зварювальні пристрої ТМ «Патон», перебували в реалізації за відсутності знака відповідності та без належного маркування та інструкцій про безпечність та не відповідали вимогам безпеки в частині максимального номінального зварювального струму, що є порушенням Постанови Кабінету Міністрів України № 1067 від 16.12.2015 р. «Про затвердження Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання», ДСТУ IEC 60974-1:2003 та Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

За реалізацію небезпеченої електричної продукції та невиконання рішень щодо усунення порушень Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області були прийняті рішення про застосування до суб’єкта господарювання штрафних санкцій в розмірі 33150 грн. та винесені рішення про вжиття обмежувальних та коригувальних заходів.

Однак, суб’єкт господарювання застосовані штрафні санкції не сплатив. У зв’язку з цим, був підготовлений та направлений позов до Сумського окружного адміністративного суду щодо стягнення застосованих, але несплачених штрафних санкцій.

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду позовні вимоги Головного управління були задоволені та стягнуті застосовані, але несплачені штрафні санкції. Разом з тим, суб’єкт господарювання не погодився з рішенням суду першої інстанції та звернувся з апеляційною скаргою в якій посилався на те, що перевірка була проведена незаконно, а штрафні санкції застосовані з порушенням діючого законодавства.

У ході численних судових засідань в апеляційній інстанції Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області було доведено законність та обґрунтованість застосованих штрафних санкцій, в зв¢язку з чим, підтверджено правомірність застосування та стягнення штрафних санкцій та вжитих рішень щодо усунення порушень. Слід також звернути увагу, що апеляційний суд погодився з правовою позицією Головного управління в частині не поширення на перевірки у сфері державного ринкового нагляду Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

На даний час небезпечна електрична продукція вилучена з обігу. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області вживаються заходи щодо примусового виконання рішення суду в частині стягнення штрафних санкцій в сумі 33 150 грн із суб’єкта господарювання через органи державної виконавчої служби, повідомляє прес-служба відомства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: