Сміттєзвалище на вул. Космічній так і не прибрали

23.05.2019

Упродовж останніх років до Держекоінспекції Сумської області неодноразово надходили звернення мешканців с. Верхнє Піщане Ковпаківського району м. Суми щодо засмічення території села побутовим та іншим сміттям.

Питання ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ та організації поводження з твердими побутовими відходами неодноразово порушувались Інспекцією під час здійснення заходів державного нагляду (контролю). Так, у липні 2017 року Інспекцією була проведена позапланова перевірка дотримання вимог законодавства Піщанською сільською радою та її виконавчими органами в частині здійснення делегованих повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища.

За результатами перевірки було встановлено, що повноваження Піщанської сільської ради у сфері поводження з відходами виконуються не в повному обсязі, зокрема: не організовано централізований збір та вивезення твердих побутових відходів, відсутні контейнери для відходів, відсутня схема санітарної очистки, не визначений виконавець послуг з вивезення твердих побутових відходів, тощо. Це призводило до постійного утворення несанкціонованих сміттєзвалищ та засмічення підконтрольної сільській раді території.

Так, у ході перевірки на території, яка на момент перевірки знаходилась в адміністративному підпорядкуванні Піщанської сільської ради, було виявлено 7 несанкціонованих звалищ відходів. За результатами перевірки голові Піщанської сільської ради Мечику В.А. були видані обов’язкові до виконання приписи щодо усунення виявлених порушень, в тому числі стосовно організації централізованого збору та вивезення ТПВ та ліквідації наявних сміттєзвалищ.

У листопаді 2018 року Інспекцією було знов проведено позапланову перевірку раніше виданих приписів, під час якої вкотре виявлено засмічення території Піщанської сільської ради. За невиконання приписів сільського голову було притягнуто до адміністративної відповідальності та надано обов’язкові для виконання приписи.

Після отримання чергової скарги від громадян на бездіяльність місцевої влади щодо ліквідації сміттєзвалищ, відповідно до ст. 20-2  Закону  України  «Про  охорону навколишнього природного середовища», ст. 21 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», з метою контролю виконання виданого раніше припису, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Сумської області були направлені 13.05.2019 до Піщанської сільської ради для проведення позапланової перевірки. Проте, виконуючий обов’язки старости Піщанського старостинського округу Мечик Володимир Анатолійович відмовився від відповідальності за незадовільний стан поводження з твердими побутовими відходами на території раніше підпорядкованої йому сільської ради, та зазначив, що він вже не має ніякого відношення до виконання припису, наданого йому як голові Піщанської сільської ради. Надавати пояснення стосовно невиконання головою Піщанської сільської ради повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища, Мечик А.В. відмовився.

Інспекцією складено акт відмови від допуску до проведення перевірки.

До відома: Згідно інформації з офіційного сайту Міністерства юстиції України Піщанська сільська рада Ковпаківського району Сумської області зареєстрована за адресою вул. Шкільна, будинок 1, сільська рада Піщанська, місто Суми, Сумська область, 40491 і станом на 13.05.2019 не перебувала в процесі припинення. Внаслідок неналежного виконання колишнім головою Піщанської сільської радою повноважень у сфері поводження з твердими побутовими відходами питання ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ та організації збору та вивезення ТПВ на території Піщанської сільської ради залишається невирішеним. Згідно з Рішенням Сумської міської ради №4989-14Р від 24.04.2019, відповідно до якого було вирішено добровільно приєднати територіальні громади сіл Піщане, В.Піщане, Загірське, Трохименкове, Житейське, Кирияківщина Піщанської сільської ради Ковпаківського району м. Суми до територіальної громади м. Суми Сумської міської ради, правонаступником всього майна та обов’язків приєднаних територіальних громад є територіальна громада міста Суми. Ураховуючи вище викладене, інформація щодо несанкціонованих сміттєзвалищ в с. В. Піщане була направлена Інспекцією Сумському міському голові для включення зазначених сміттєзвалищ до переліку на ліквідацію.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: