На школи мистецтв Сумщини чекають скорочення

24.05.2019

Директор глухівської школи мистецтв ім. М. Березовського Анна Мироненко та директор шосткинської дитячої школи мистецтв Юрій Лоза на каналі ATV у програмі «Відверта розмова» розповіли про наказ № 352 Міністерства культури, який сколихнув культурну спільноту всієї країни. Керівники мистецьких закладів висловили свої побоювання з приводу нововведень.

На викладачів чекає повна імпровізація, бо міністерством нові програми для 1-4 класів будуть розроблятися до кінця 2019 року, а експерименти почнуться вже з початку нового навчального року: з’являться нові предмети, зникнуть інші та скоротяться години на викладання основних дисциплін. Тепер «спеціальність» скоротиться з 2 годин на тиждень до 1, а «сольфеджіо» перейменують на «слухання музики та практичне музикування» і також скоротять з 1,5 до 1 години. А ось на «музичній літературі» дітям тепер не будуть розповідати про музикантів, композиторів, їх творчість, а просто будуть вмикати музику. Також передбачається, що програми для 5-8 класів будуть розроблятися керівництвом закладів самостійно.

— У той час, коли у нас урізають години, у Великобританії в цьому році перейшли на систему мистецької освіти, яка функціонувала за радянських часів. Ні в якому разі я не маю на увазі, що ми повинні залишатись на одному місці, але в той час із кожною дитиною працювали професійно та ґрунтовно, — наголошує А. Мироненко. – Ця реформа врешті-решт приведе до того, що музична освіта в Україні стане платною, частина буде фінансуватися з міського бюджету, а друга – з батьківського. У результаті учнів стане менше, і, як наслідок, – мистецькі школи у невеликих містах будуть закриватися.

Зараз викладачі мистецьких закладів України ініціювали написання листів до Кабінету Міністрів та Міністерства культури. Також готується лист, який підпишуть провідні мистецькі діячі країни. До речі, на конференції у Києві автори нових реформ уже встигли обвинуватити відомих музикантів у тому, що вони підписують листи … за гроші.

Нагадаємо, нещодавно на сайті Кабміну викладачі опублікували петицію «Вимога педагогічних працівників початкової мистецької освіти», де просять скасувати нові освітні програми та нововведене положення про атестацію. Наразі приблизно проголосувало 34%.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: