У селах на Глухівщині люди скаржаться на сморід від агрохімікатів

26.05.2019

На Глухівщині жителі Есмані скаржаться на запах від хімікатів, які місцевий орендатор землі складував прямо у центрі селища.

  Про таку проблему журналістам розповіла телефоном одна з жительок селища Есмань. За її словами, ТОВ «Агрозем», яке обробляє землі, на своєму майданчику неподалік від житлових будинків нагрузило гору хімікатів, сморід від яких тримається у повітрі.

– Добрива «Агрозем» звозить фурами і згружає у себе на території. Цих мішків там вже несчислена сила. На вулиці – нічим дихати від цієї хімії. Поряд дитячий садок, люди живуть метрів за сто метрів. Я розумію, що інвесторам це потрібно для гарних врожаїв, прибутку. Але що робити нам? Ми вже зробити ковток свіжого повітря не можемо, – скаржиться жінка.

Чому добрива складують у центрі населеного пункту, поряд з житловим масивом, ми поцікавились у директора ТОВ «Агрозем» Олега Братущака. За його словами, дійсно, протягом декількох днів мішки підприємство складало на території.

– Йшов дощ, і вивезти все добриво на поля одразу ми не могли. А зупинити постачання та відгрузку також не можна, бо у нас договір з фірмою-постачальником. Коли погода устаткувалась, ми почали активно вносити добриво по полях, станом на 20 травня на майданчику їх не залишилось. До речі, повідомляю, що в мішках знаходились не якась отрута, а нешкідливий карбамід, – прокоментував О. Братущак.

Слід відмітити, що на неприємний запах від добрив час від часу жаліються жителі чи не всіх сіл. Особливо гострою ця проблема стає весною, коли в розпалі посівна кампанія, підживлення посівів. Зазвичай, неприродній аромат люди пов’язують виключно з хімікатами, якими користуються аграрні товариства. Але, як відмічають екологи, сьогодні і саме населення дуже активно на своїх городах використовує різноманітні пестициди та гербіциди для боротьби з бур’янами, тому запах може йти і з присадибних ділянок селян.

Що стосується зберігання добрив, то воно регулюється законодавчими санітарними нормами. Як повідомив старший спеціаліст відділу карантину рослин Григорій Темченко, агрохімікати не можуть зберігатись від жилих приміщень менше від 200 метрів, нежилих – 50 метрів.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: