У Сумах під судом матері вбитих дівчат вимагають повернути злочинця в тюрму

28.05.2019

Сьогодні, 28 травня, дві сумчанки – матері вбитих у 2005 році дівчат прийшли під Ковпаківський районний суд з вимогою повернути обвинуваченого Євгена Тимченка до слідчого ізолятора.

Нагадаємо, о 23.59 23 травня із Сумського СІЗО  обвинуваченого випустили через те, що суддя Ковпаківського райсуду Ольга Котенко не розглянула клопотання прокурора про подовження строку перебування обвинуваченого під вартою.

Вбивства дівчат він скоїв у серпні 2005 року. 17-річну Анну Чубаренко зарізав заради золотого ланцюжка, Тетяну Согіну – задушив, заховав у диван, закидав речами, лише через тиждень сусіди поскаржилася на неприємний запах, і тоді міліція знайшла тіло, яке вже розклалося. Мати хоронила дитину без голови. Про це вона розповіла під судом.

У Сумах матері вбитих дівчат вимагають повернути обвинуваченого за грати. Нагадаємо: в ніч з 23 на 24 травня із Сумського СІЗО випустили обвинуваченого Євгена Тимченка через те, що суддя Ольга Котенко не розглянула клопотання прокурора про подовження строку тримання під вартою Тимченка, бо була в нарадчій кімнаті в іншому процесі.

Опубліковано Суми Сьогодні / Sumy.Today Вівторок, 28 травня 2019 р.

Після 14 років ув’язнення Євген Тимченко вийшов на волю, при тому, що ще у 2006 році суди всіх інстанцій визнали його винним і засудили до довічного ув’язнення. Засуджений звернувся до Європейського суду з прав людини, який одноголосно постановив, що було порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з жорстоким поводженням із заявником з боку працівників міліції. «З огляду на зазначені вище висновки щодо жорстокого поводження із заявником Європейський суд з прав людини вважає, що той факт, що національні суди у цій справі не вилучили з доказової бази зізнавальні показання, зробило провадження в цілому несправедливим». Через це справу Тимченка удруге розглянув Верховний суд у 2017 році. Він скасував обвинувальний вирок і направив справу на новий розгляд до Ковпаківського райсуду Сум.

Із колонії тепер уже не засудженого, а обвинуваченого Євгена Тимченка перевели до СІЗО, бо суд у якості запобіжного заходу залишив його тримати під вартою без альтернативи застави.

У Ковпаківському районному суді Сум суддя Ігор Бичков постановив взагалі повернути справу прокурору на додаткове розслідування. Однак апеляція цю постанову скасувала і направила справу на новий судовий розгляд іншому складу суду.

Спочатку засідання було призначене на вівторок, 21 травня, але суд відклав його на 23 травня, бо суддя Ольга Котенко перебувала у нарадчій кімнаті за іншою справою. Однак звідтти вона так і не вийшла, так і не розглянувши клопотання.

Як повідомила прес-секретар Ковпаківського районного суду м. Суми Вікторія Сиріцина, у нарадчій суддя Котенко перебуває ще з кінця квітня у складі суддівської колегії разом із головою суду Олегом Чернобаєм та Іриною Фоменко. За словами Вікторії Сиріциної, суддя Котенко не може вийти з нарадчої і розглянути клопотання про подовження запобіжного заходу.

Суддя-спікер Ковпаківського райсуду Сум Владислав Костенко пояснює, як так сталося, що його колега Ольга Котенко не змогла розглянути вчасно клопотання про подовження строку тримання під вартою обвинуваченого у вбивстві двох дівчат, через що він вийшов на волю.

Опубліковано Суми Сьогодні / Sumy.Today Вівторок, 28 травня 2019 р.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: