До звільнення керівника теруправління ДБР, яке курує Сумщину, «підключилася» Генпрокуратура

30.05.2019

Півторарічні результати роботи директора Державного бюро розслідувань на посаді назвав провалом народний депутат Антон Геращенко, пише Кременчуцька газета.

Про це він заявив під час комітетських слухань стосовно діяльності Державного бюро розслідувань.

«Сьогодні 377 день з моменту обрання пана Романа Труби на посаду голови ДБР. Вважаю, що за цей час роботу Директора можна охарактеризувати як провал роботи Державного бюро розслідувань. Один філософ сказав: влада розбещує. Абсолютна влада розбещує абсолютно. Те, що ми в законі «Про Державне бюро розслідувань» прописали фактично неможливість звільнення голови ДБР —  це величезна помилка. Я вважаю, що від комітету необхідно розробити і подати зміни до закону, відповідно до яких голова ДБР буде зніматись з посади за тією ж процедурою, що і Генпрокурор: 150 підписів депутатів у разі, якщо ця людина буде порушувати закон, 226 голосів за звільнення», — зазначив А. Геращенко.

Поки ж процедури звільнення директора ДБР немає, його дії мають перевірити правоохоронні органи – вважає член комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Антон Геращенко.

«Я сьогодні підготую заяву до Генпрокурора Юрія Луценка, а також керівника САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура, авт.) пана Холодницького, і я попрошу їх перевірити чи немає складу злочину в окремих діях директора ДБР пана Труби: а саме в тому, що він систематично нехтує законодавством, систематично порушує закону про ДБР, звільняє з порушенням закону працівників ДБР », — сказав Геращенко.

Комітетські слухання стану справ у ДБР співпали з гучним кадровим скандалом: директор ДБР Роман Труба звільнив трьох керівників центрального апарату та  директора теруправління ДБР, розташованого у Полтаві у зв’язку  з непроходженням випробувального терміну. Втім, для цих звільнень не було подання від конкурсної комісії та погодження заступників директора ДБР, як того вимагає Закон України «Про Державне бюро розслідувань».

Зокрема, сам Володимир Тимошко, директор ТУ ДБР, розташованого у Полтаві, дізнався про своє звільнення зі ЗМІ, перебуваючи на лікарняному.

«За 20 років роботи здолав шлях від слідчого до керівника слідчого управління двох областей, пройшов усі етапи масштабного конкурсу, де показав один з найкращих результатів в Україні, витримав перевірку доброчесності СУСПІЛЬСТВОМ. Що потім? Потім я дізнався, що існує інше право – право, яке ні я, ні будь-хто інший не вивчав у навчальних закладах. Звертаюсь із заявою до представників ЗМІ: жодних обґрунтованих підстав для вказаного рішення немає», — написав Володимир Тимошко на своїй сторінці у Фейсбук.

Незаконними ці звільнення вважають і перший заступники директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко та заступник Олександр Буряк.

«По закону підстав для звільнення цих осіб немає. І відповідно ми це обґрунтували в рішеннях Директору. Однак ці накази були підписані до того, як отримав директор наші відповіді. Їх ніхто не чекав, на жаль», — сказала перший заступник директора ДБР.

Також Ольга Варченко наголосила, що переконана: звільнені особи оскаржать дії Директора у судах.

«Зараз ми бачимо, що наслідком таких рішень будуть судові позови. І я як юрист, виключно як юрист, можу тільки припустити, що ці справи будуть виграшні. Я вважаю, що в даному випадку, ми все ж таки маємо бути мудрішими і дотримуватись суворо вимог закону і якщо ми в даному випадку помилилися, то ми повинні мати змогу, і бажання, і силу волі переглядати своє рішення. Мабуть це сильний і мудрий керівник може собі дозволити », — говорить вона.

Сам же Роман Труба, не вдаючись у подробиці наполягав: «У ДБР немає людей заступника чи людей Директора. Як людей інших посадових осіб. Є команда ДБР. З приводу звільнень, які відбувалися. Це не є планові звільнення. В першу чергу я проводжу наради і дивлюся на професійний досвід».

Зазначимо, що усі звільнені працюють у державних органах від 15 до 20 років. Тож, посилання на відсутність професійного досвіду виглядають щонайменше дивними. Попри заяву Ольги Варченко, Роман Труба наполягав: «Всі призначення які відбувають у ДБР, в тому числі і звільнення, в обов’язковому порядку Директор з’ясовує думку заступників. В обов’язковому порядку».

Яке рішення тепер ухвалить Роман Труба? Чи перегляне він накази про звільнення 4 керівників? Наразі не відомо. Тим часом джерела у ДБР свідчать, що Директор за цією ж схемою готується звільнити ще 4 керівників підрозділів центрального апарату ДБР.

У той же час голова Комітету парламенту з питань правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін нагадав директору ДБР Роману Трубі:  «Є два способи управління: або по закону або з кришею, але хтось мабуть не зрозумів, що криша вже пішла. Влада змінилась, може хтось чогось не розуміє».

Зазначимо: Державне бюро розслідувань розпочало свою роботу наприкінці листопада 2017 року. Тоді ж Директор призначив керівників центрального апарату та теруправлінь, обраних на посади на відкритому конкурсі. Наразі у цих осіб закінчилися випробувальні терміни і частину з них Директор вирішив звільнити, що вважають незаконним як його заступники, так і депутати.

Нагадаємо, директору Теруправління ДБР Тимошко повідомили про звільнення, яке він вважає необгрунтованим.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: