Сумська письменниця Анна Коршунова — про міграцію метеликів

02.06.2019

Сумська письменниця Анна Коршунова, як і багато інших жителів обласного центру, не залишилася байдужою до появи метеликів у надзвичайно великій кількості. Своїми спостереженнями творча сумчанка поділилася на сторінці у Фейсбуці:

«У Сумах, в районі Білопільського шляху й Веретенівки, зараз можна спостерігати цікаве явище — масову міграцію метеликів. Це сонцевик реп’яховий. Їхня гусінь живе на листі лопухів, деревію, кропиви, підбілу, будяка, тому шкода від неї для господарства мінімальна. Ці метелики — гарні літуни, і щороку перелітають з Північної Африки до Європи й восени — у зворотньому напрямку, адже не можуть витримати температуру нижче нуля. На відео добре видно, що метелики летять в одному напрямку — з півдня на північ».

Опубліковано Анною Коршуновою Пʼятниця, 31 травня 2019 р.

Також письменниця розповіла цікаві факти про міграцію метеликів. Здається дивом, але такі яскраві комахи можуть здолати тисячі кілометрів:

«У попередньому дописі йшлося про міграцію метеликів. Дуже багатьох турбують причини й наслідки такого масового лету. Я спробувала розібратися: виходить надзвичайно цікава історія. У кого вистачить терпіння — прошу!

Метелик СОНЦЕВИК БУДЯКОВИЙ (VANESSA CARDUI L.) за життя може подолати шлях приблизно у 1500 – 2000 км. Французи називають його метеликом-черепашкою, німці – лисичкою. Відомі спалахи розмноження метелика в Європі – 1973 р., 1996 р., 2001 р., 2005 р. У 1996 році багато мільйонів метеликів з’явилися у Великобританії. У 2005 році спостерігали максимальний спалах метеликів в історії, наразі він з’явився навіть на Поліссі, що не є характерним для цього регіону. У чому ж справа?

Це в принципі мігруючий вид, і, оскільки він не витримує температур нижче нуля, щороку на зиму перелітає на південний захід, а в кінці весни – повертається. Летять вони з Пд-Зх Європи (Туреччина, Італія, Албанія, Греція). Спалахи чисельності пов’язані з сонячною активністю й засушливим літом: чим сухіше, тим для розмноження сонцевика сприятливіші умови, а ще додає плюсів стрімка, швидка весна. Протягом літа він встигає дати 2-3 покоління. Та є й інша причина.

Пам’ятаєте період так званого «придорожнього землеробства» в кінці 90-х? Час, коли в Україні безліч полів стояли неорані й заростали бур’янами? Для метелика це стало гарною кормовою базою, оскільки його гусінь живиться листям будяків, лопухів, кропиви, деревію та інших бур’янів. Не гребує й листям сої, соняшника, іноді – буряка, кукурудзи. Отже, приваблений «бур’яновою» кормовою базою сонцевик раптом отримав прекрасний бонус у вигляді сучасного комерційного вкрай виснажливого землеробства, адже саме цими культурами масово засівають зараз українські поля. То чому б йому не летіти? Цікаво, що поєднання природних і антропогенних чинників спричинило перетворення відносно нейтрального виду комах на потенційних шкідників, адже в деяких регіонах, наприклад, відмічають пошкодження гусеницями сонцевика до 50% посівів сої… Зміна напрямків і масовості міграцій комах – одна з небезпек, які є наслідком потепління клімату, до цього додаються й інші причини, спровоковані діяльністю людини. Тому красиве явище – політ метеликів – ще один привід замислитись над нашим екологічним майбутнім. (за дослідженнями (А.В. Фокіна, Ю.В.Білявського та ін.)» — написала Анна Коршунова.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: