Як мешканцям Сумщини стати присяжними?

12.06.2019

Зал суду з присяжними українці бачили хіба тільки на екранах телевізора. Між тим, у країні така інстанція існує і регулярно розглядає справи. З метою обізнаності громадян у цьому питанні фахівці юстиції Сумщини, впроваджуючи правопросвітницьку кампанію Міністерства юстиції України «Я маю право бути присяжним», реалізовану в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», інформують громадян хто такі присяжні, хто може бути присяжними та як стати присяжним.

ХТО ТАКІ ПРИСЯЖНІ?

Громадяни України, які залучаються до вирішення певної категорії цивільних та кримінальних справ разом із суддею в суді першої інстанції. До речі, присяжні мають статус судді та на них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді.

ХТО МОЖЕ БУТИ ПРИСЯЖНИМ?

громадянин України

від 30 до 65 років

постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду

володіє державною мовою

НЕ МОЖУТЬ БУТИ ПРИСЯЖНИМИ

особи, визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними, або які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного

особи, які мають незняту чи непогашену судимість

особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення

народні депутати України, члени, Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, апаратів судів, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя.

ЯК СТАТИ ПРИСЯЖНИМ?

Особа, яка виявила бажання стати присяжним, має звернутися до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Саме органи місцевого самоврядування формують і затверджують список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам до присяжних та дали згоду бути присяжними.

У разі відповідності такої особи встановленим у законі вимогам до присяжних, місцева рада своїм рішенням включає її до списку присяжних. Список присяжних направляється у відповідний суд.

Автоматизована система документообігу суду відбирає присяжних для участі у конкретній справі.

Присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні.

Неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду, за що передбачено адміністративну відповідальність.

Суд залучає присяжних до здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця на рік або на більший строк для закінчення розгляду справи, розпочатої за їхньою участю.

Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків у суді.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: