Збудовані на віки, а жити нікому: покинуті будинки Сумщини

15.06.2019

Ямпільчанин Едуард Баранов поділився черговою добіркою фотографій про життя покинутих сіл Ямпільського району.

«Степне – Батьківщина моїх батьків та дідів. Буваю тут рідко, а в дитинстві частіше навідувався з матір’ю до її тіток – старих, понівечених життям бабусь. Пам’ятаю ці тісні хати з бідними меблями. А хата прабабусі запам’яталася особливо – така не показна, нужденна – як і життя її власниці. В хаті тій я боявся залишатися сам, бо інколи в ній починала скрипіти долівка, немов хтось невидимий ходив, а одного разу я почув біля себе голос, що кликав мене, хоча всі дорослі були на вулиці, а в хаті я був один.

Пам’ятаю поганий шлях до села, автобус весь час нахилявся під час руху, здавалось ось-ось перекинеться. Мені було років 4 або 5, це був початок 80-х. Потім дорогу підладнали, але в 2016 році, коли я їхав до Майського і Феофілівки, вона знов повернулася до того стану, який я запам’ятав у дитинстві.

Здивували мене деякі покинуті будинки в Майському і Феофилівці – міцні й добротні, збудовані на віки, але жити в них нікому. Ставок у Майському заріс та обмелів, магазини вже ніколи в цих селах не запрацюють. Феофілівка зустріла тоді мене пахощами луками з різнотрав’ям, де поважно ходили їх господарі – лелеки. Тиша стояла навкруги неймовірна, природа брала своє, і я відчув себе тут зайвим, швидко зробив декілька фото та поїхав собі геть», – пише автор.

yampil.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: