У Сумах розповіли про тонкощі виїзду за кордон з дитиною

16.06.2019

У Зарічному суді Сум прикордонники, служба справах дітей та представники органів юстиції розповіли, як виїхати закордон з дитиною.

За правилами перетинання кордону виїзд за кордон неповнолітніх у супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків. За словами Андрія Румбешти, офіцера Сумського прикордонного загону за півроку не пропустили через державний кордон 100 дітей. Причина – відсутність повного переліку необхідних документів.

«Порядок виїзду громадян, які не досягли 16-річного віку, за межі України визначено постановою № 57 Кабміну. У ньому зазначено, які саме документи батьки, або один із батьків, яка супроводжує особу, що не досягла 16-річного віку», — говорить він.

Якщо батьки проживають окремо — то що робити в такому випадку говорять у Службі у справах дітей.

Олена Тютюнник, головний спеціаліст служби у справах дітей Сумської міськради: «Для вирішення питання одному з батьків отримати дозвіл на виїзд з дитиною за кордон — він звертається до служби у справах дітей із заявою та документами. Основні документи: свідоцтво про народження дитини, паспорт того з баків, хто звертається, довідка про реєстрацію місця проживання батька або матері і дитини, якщо на лікування їде — то довідка з медзакладу. Ми розглядаємо це питання, є термін, у процесі якого ми повинні скласти акт обстеження, поспілкуватися з дитиною, поспілкуватися з одним з батьків, що проживає окремо. Потім виконком і після 10 днів документ набирає законної сили».

Дозвіл одного з батьків не потрібний, якщо є довідка про несплату аліментів.

Марина Рудь, заступник начальника управління виконавчої служби Сумської області: «Однією з можливістю виїхати закордон без дозволу батьків є можливість надати довідку про наявність заборгованості по виплаті аліментів, сукупний розмір яких понад 4 місяці. Отримати довідку можна в органах виконавчої служби або в центрі виконання рішень. Довідка чинна 1 місяць і треба врахувати, що за цей місяць треба перетнути кордон. Видається довідка протягом 3 робочих днів і вона дає право виїхати закордон без дозволу одного з батьків».

У разі неможливості вирішення спорів можна звертатися до суду.

«Я не готова назвати точні цифри, але такі провадження перебувають у нашому суді. Я можу сказати, що в моїй практиці більше позовів матерів. Існує судова практика з приводу цієї категорії справ у Верховному суді. З урахуванням цієї практики потрібно складати відповідні заяви і суд розгляне ці справи. Строк визначений 60 днів», — говорить Ганна Шелєхова, суддя-спікер Зарічного районного суду м. Суми.

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: