Під час засідки на Роменщині спіймали лісоруба

18.06.2019

Днями рейдова бригада ДП «Роменське ЛГ» здійснювала об’їзд тереторії підприємства, метою якого є забезпечення охорони лісів та профілактики лісових правопорушень, а також їх виявлення. Та цей день не закінчився простим обходом, а навпаки – підготував цікаву знахідку.

«В одному з лісових масивів було помічено сліди мотоцикла, які вели в гущавину лісу. Відразу ж стало зрозумілим, що вони тут не просто так. Під час обстеження лісового масива, поблизу с. Великі Бубни, було виявлено самовільний поруб дерев і заготовлену лісопродукцію. Детально оглянувши місце незаконної рубки, рейдова бригада прийняла рішення встановити засідку з метою затримання правопорушника», — розповів інженер охорои і захисту лісу Лютий.

Подібні засідки влаштовуються досить часто і нерідко доводиться чатувати не одну добу та за будь-якої погоди. Але не цього разу. Вже наступного ранку 14 червня о 6 годині почувся гучний звук мотоциклу.

«З’явився незнайомий чоловік, який оглянув територію і впевнившись у тому, що нікого немає, залишив місце злочину. Згодом о 8 годині 40 хвилин під’їхав трактор, за кермом якого був той же водій мотоциклу. Не гаячи ні хвилини, він почав здійснювати погрузку незаконно заготовленої лісопродукції», — продовжує розповідь працівник лісгоспу.

Дочекавшись, поки трактор буде завантажений, несподівано із засідки підійшли працівники державної лісової охорони підприємства. Вони представилися і запитали розгубленого громадянина, з якою метою він приїхав до лісу та чим займається в даний момент. Він пояснив, що, не питаючи ні в кого дозволу та не маючи відповідних документів, самовільно здійснив заготовку лісу для власних потреб і намагався її вивезти. У подальшому було виявлено, що даний громадянин займається реалізацією лісопродукції, рубає і збуває дрова.

З’ясувавши всі деталі вчиненого правопорушення, на громадянина С. було складено адміністративний протокол згідно ст. 65 лісового кодексу України: «Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і а плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від сімдесяти п’яти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У результаті законних професійних дій лісової охорони особа підтвердила факт вчинення правопорушення. Сума збитків завданих державі становить десять тисяч вісімдесят дев’ять гривень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: