У Сумському районі від пестицидів гинуть бджоли, на городах в’яне урожай, а люди відчувають проблеми зі здоров’ям

19.06.2019

Учасники ініціативної групи громадян – жителів Сумського району під час наради розповіли заступнику голови Сумської ОДА Олександру Милашу, що аграрій, який орендує їх землі, на думку селян, порушує законодавство у питаннях використання пестицидів, недотримання розкладу сівозмін тощо. Як наслідок, земля виснажується через часті посіви соняшнику, а через небезпечні речовини, які розкидають по полях, гинуть бджоли, на городах в’яне урожай, а самі жителі відчувають проблеми зі здоров’ям.

Сільський голова підтвердила, що, зокрема, що ні її, ні жителів громади про те, що буде обробка пестицидами полів, не попередили.

«Безпека людей і родючість земель – це головне, – наголосив Олександр Милаш. – Ми вже неодноразово говорили, що всі сторони цього конфлікту мають працювати лише в правовому полі і ніяк інакше. Аграрії повинні попереджати про обробки пестицидами селян завчасно, і використовувати лише дозволені хімікати, безпечні для жителів громади. Органам місцевого самоврядування варто контролювати це. А громада має розуміти, що хоча у контролюючих органів мораторій на перевірки, вони можуть їх здійснювати за наявності звернення від жителів».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: