У корів на Шосткинщині підозрювали туберкульоз

20.06.2019

Епізоотична ситуація у Шосткинському районі — контрольована, так охарактеризував загальну ситуацію в районі із захворюваннями на гострі і хронічні інфекції сільськогосподарських тварин і птиці Володимир Ревенко, начальник відділу безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Шосткинського міськрайонного управління ДУ Держпродспоживслужби в Сумській області.

Під час чергового апаратної наради при голові Шосткинської райдержадміністрації фахівець повідомив: необхідними біопрепаратами і ветеринарними засобами Шосткинська районна державна лікарня ветеринарної медицини забезпечена, і вже направлені запити щодо їх отримання в наступному році. Триває робота з відбору проб для виявлення хвороб. Так, за планом із запланованих 4100 алергічних досліджень проведено 4593 обстеження великої рогатої худоби на туберкульоз.

За результатами досліджень виділено 5 реагуючих тварин у приватному секторі: з них по одній корові в селах Івот, Лушники, Богданівка, Собич і Крупець. Повторно досліджені 3 голови, після чого тварин визнано здоровими, корів із сіл Собич і Крупець власники здали на забій, не чекаючи. Велика рогата худоба в сільгосппідприємствах позитивних реакцій на туберкульоз не дала, в минулому році таких було виділено 2 корови.

Щодо виявлення лептоспірозу у великої рогатої худоби, проведені моніторингові дослідження сироватки крові в ПСП «Онікс». Встановлено реакція в розведенні більш 1:50, без клінічних ознак, власникам рекомендувалі зробити щеплення худобі. Випадків інфікування великої рогатої худоби на бруцельоз поки не зафіксовано. Фахівцями ветмедицини проводиться обстеження поголів’я на наявність інфікування вузликовим дерматитом. У сільгосппідприємствах постійно проводиться обробка тварин репелентами, а також для приватного сектора виділено препарат «Ціфлур» для обробки корів у період літа, корду багато комах. 4 тисячі доз ліки виділено за рахунок державного бюджету.

Проти сибірки в районі щеплено 2312 голів, здебільшого у приватному секторі. Випадків сказу тварин у районі у поточному році не зареєстровано. З наявних проблем в аспекті виконання профілактичних заходів — до сих пір не проведено весняну імунізація дикої фауни. Володимир Ревенко роз’яснив:

«Через фінансові проблеми, порушуються методичні рекомендації щодо пероральної імунізації. Але в поточному році кількість випадків сказу по області зменшилось, це підсумки осінньої пероральної імунізації».

Поки ж Служба державної ветеринарної медицини району забезпечує охорону території Шосткинського району від занесення з території інших регіонів збудників інфекційних хвороб. Забезпечення епізоотичного благополуччя здійснюється шляхом проведення комплексу заходів щодо профілактики, локалізації, при необхідності — ліквідації хворих тварин. Це дозволяє динамічно розвиватися тваринницької галузі району, забезпечувати стійке виробництво тваринницької продукції, зокрема молока і м’яса.

http://shostka.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: