Гроші на інсуліни в Сумах знову закінчилися

21.06.2019

Міськвідділ охорони здоров’я Сум знову стурбований ситуацією з нестачею фінансування на забезпечення препаратами інсуліну сумчан, хворих на цукровий та нецукровий діабет.

Держава (а лікування хворих на діабет — це саме держпрограма) хронічно недофінансовує цю статтю витрат, і місту постійно доводиться виділяти кошти, яких бракує зі свого бюджету. Так, на поточний рік за рахунок медсубвенціі на закупівлю препаратів інсуліну Сумам було виділено всього 4,58 млн грн при загальній річній потребі 14,15 млн грн. Тобто держава виділила всього 32,4% необхідної на рік суми. А оскільки, відповідно до Бюджетного кодексу, виділене фінансування (незалежно від того, досить його чи ні) розбивається на помісячні асигнування, вийшло, що міськздоров може виділяти на кожен місяць тільки 381,65 тис. грн при повній потребі 1,18 млн грн. Не дивно, що до початку квітня в Сумах склалася критична ситуація із забезпеченням інсулінами, так як аптеки відмовилися відпускати препарати в борг до тих пір, поки з ними не розрахуються за солідну заборгованість. Після того, як батьки інсулінозалежних дітей вийшли на мітинг під стіни мерії, міськрада на сесії 24 квітня надала 2 млн грн, частина яких пішла на погашення боргу перед аптеками, а частина — на оплату рецептів на найближчий час. Але на сьогодні ці гроші вже закінчилися.

Після проведеного міськздоров’ям детального аналізу розрахункової річної потреби і касових видатків на оплату препаратів інсуліну за п’ять місяців необхідна на друге півріччя сума була трохи скоректована. Але все одно вона залишається досить значною — 4,8 млн грн. Крім того, ще 2,36 млн грн потрібно на січень-лютий 2020 року, так як, згідно із законом «Про державні закупівлі», термін проведення торгів із закупівлі таких препаратів — 55 днів, тому закупівлі на перші два місяці наступного року завжди проводяться в кінці поточного. Таким чином, загальна сума відсутнього фінансування — 7,14 млн грн. І виділяти її, швидше за все, знову доведеться місту, так як на останнє звернення міського відділу охорони здоров’я в профільне міністерство (у травні) прийшла точно така ж відповідь, що і раніше, — з рекомендацією дофінансувати потребу з місцевого бюджету.

Очевидно, що керівництво країни зараз більше хвилюють майбутні вибори, ніж хворі на діабет діти. Залишається сподіватися, що міська влада дотримається своєї обіцянки, даної батькам інсулінозалежних дітей у квітні, і виділить відсутнє фінансування з міськрбджету. Причому зробити це потрібно вже у червні, інакше, за інформацією міського відділу охорони здоров’я, з 1 липня аптеки знову перестануть відпускати препарати інсуліну в борг…

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: