У Глухові вечорами люди не можуть відкрити вікна, бо нестерпно несе смородом

22.06.2019

Щороку з настанням літа глухівчани звертаються зі скаргами, що вечорами після спеки доводиться мучитись від задухи, бо неможливо відкрити вікна – на вулиці смердить. Ця проблема для Глухова вже потрапила в вічний топ. Але за останні роки влада так нічого і не зробила для встановлення джерела смороду. Містяни наперебій видають версії, що ж це може так воняти. На першому місці була ферма «Велетня», але керівництво замовило експертизу і довело, що їхні аромати не можуть так далеко розлітатись. Тим паче, що часто смердить десь у районі шостої школи чи лікарні, в той час як жителі Родіонівки насолоджуються свіжим повітрям. Говорили і про якусь нелегальну свиноферму, і про витоки каналізації, і про затхлість міської стічної канави. Навіть знаходились свідки, які бачили, як асенізаторська машина ніби зливає бочку в річку. Цьогоріч з’явилась ще одна версія, яка потребує уваги.

– Ми з сусідами припускаємо, що це розкладаються та випаровуються якісь добрива на полях. По-перше, хімікати вносять саме в цей час, а не в квітні чи вересні і, як правило, ввечері. Он бджоли дохнуть регулярно, то точно дихати таким небезпечно для здоров’я. По-друге, на неприємний запах жалілись і в деяких селах. Хотілося б дізнатись, хто повинен займатись цим питанням, до кого можна звернутись? – питає в редакції «Недели» жителька так званого мікрорайону Кулак Галина Сенченко.

За коментарем звернулись до начальника глухівського управління Держпродспоживслужби Сергія Кравченка. Посадовець повідомив, що їх установа таким не займається. Зателефонували в сумське управління. Прокоментувала ситуацію та розповіла алгоритм дії начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валентина Тищенко:

» Громадяни мають напряму звернутися в міську раду, яка в свою чергу повинна створити спеціальну комісію, залучити туди профільних заступників, екологів, представників громадських природоохоронних організацій, працівників нашого управління, місцеву лабораторію, або шосткинську, бо вони роблять багато досліджень, і навіть поліцію, бо без неї зайти на територію будь-якого підприємства майже неможливо. Таким чином можна все детально вивчити».

Вона також зазначила, що запах хімікатів поміряти в повітрі складно, можливо, за це візьметься столичний «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України», але це «буде коштувати дорого». А ось заміряти аміак та сірководень, які виходять з ферми, можуть місцеві лабораторії.

Наскільки відомо, городяни досі офіційно не скаржились, обмежуються гнівними коментарями у Фейсбуці, тож жодної комісії не створено. Так як мер Мішель у Глухові практично не живе і місцевих ароматів не нюхає, то самостійно зайнятись проблемою (читай – розписатись у власному безсиллі) ніхто не хоче. Це не анонімки розглядати…

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: