У Сумах відбувся протест проти реформи мистецької освіти

27.06.2019

Склали резолюцію про несхвалення новацій у мистецькій освіті —  так завершилась робоча нарада викладачів шкіл мистецтв області за участі представниці міністерства культури. Зібрали людей в училищі мистецтв і культури зранку.

Частина викладачів і директорів музичних шкіл області принесли на робочу нараду плакати.

«Узагалі прибрали предмет «Музична література», є «Бесіди про мистецтво». По-перше, не зрозуміло, що таке «Бесіди», як цей урок планувати, а, по-друге, нема ні програми, нема спеціалістів, які можуть бути освічені однаково в живопису, в скульптурі, в поезії. Дуже шкода мені, як теоретику, що і сольфеджіо немає», – розповідає викладач дитячої музичної школи (м. Суми) Віталіна Гукова.

Говорить викладач дитячої музичної школи (м. Суми)Тетяна Плющ: «Година спеціальності в тиждень, яку зараз пропонує нова мистецька реформа – це взагалі ніщо: прийшли – побалувалися і пішли. Щоб налаштувати бандуру, треба хвилин 15, якщо дитина приходить зі своїм інструментом, треба 15 хвилин на настройку інструмента. Як 10 хвилин грати?».

Марина Гордієнко викладає в одній з київських музичних шкіл та одночасно навчається в Національній музичній академії України імені Чайковського. «Навчання в музичній школі, воно абсолютно легко поєднується з навчанням в загальноосвітній школі. Воно не забирає прямо так багато часу. І тому скорочення його немає абсолютно ніяких підстав», – розповідає вона.

Нараду зібрали за участі представниці міністерства культури. До Сум приїхала державний експерт директорату мистецької освіти Ольга Журова. Розповідає: зміни впроваджуються відповідно до вимог закону «Про освіту», прийнятого у 2017 році.

«Те, що зараз називають реформою, це фактично просто два нормативно-правових акта, які розроблені на виконання цього закону. У типових освітніх програмах, які затверджені Міністерством культури України зазначено мінімальні нормативи: мінімальні, які неможна зменшити, можна збільшувати», – говорить вона.

Розповідає заступник голови Всеукраїнської Асоціації закладів мистецької освіти Андрій Криворучко : «Різниця там в годину або півгодини ну, як на мій погляд, це несуттєво. Я би не казав тут про суттєве зменшення навчання по спеціалізації. Люди звикають жити, безумовно, вихід із цієї зони комфорту – це стрес, так би мовити. Рішення: це – дійсно роз’яснення і, на мій погляд, цьому мають сприяти обласні управління культури».

Нарада тривала близько двох годин. Після її завершення присутні склали та затвердили резолюцію про незгоду з запропонованими змінами.

sm.suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: