Олександр Стрельченко: Повна відсутність уваги з боку держави до проблем молоді – це «бомба уповільненої дії»

29.06.2019

«Днями побачив сумну статистику: 70,8% опитаних центром «Софія» вважають, що молодь має кращі можливості для самореалізації за кордоном, ніж в Україні», — говорить депутат Сумської обласної ради, голова обласної організації ПП ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ Олександр Стрельченко.

Політик вважає, що нині молодих людей в Україні ніхто не підтримує. «Знищується система профтехосвіти, в якій видатки зведеного бюджету за останні 5 років скоротилися на 38%, зношення обладнання в ПТУ складає 60-100%. Скоротилася на чверть кількість профтехучилищ і майже на 50% кількість студентів. І це при гострому дефіциті робочих спеціальностей в економіці. У вишах ситуація також не покращується. У порівнянні з 2013 роком держзамовлення зменшилося на 43% або на 134,7 тис. місць. Всі підвищення стипендій за останні 5 років «з’їла» інфляція. Вартість контрактного навчання в українських ВУЗах в 2019-2020 рр. коливається від 10 до 50 тис. грн, що не під силу багатьом родинам», — зазначає обласний опозиціонер.

Через загальну несприятливу економічну ситуацією в країні і зниження якості доступності освіти, молодь поповнює армію безробітних. Так, у 2018 році кількість безробітних склала 1,58 млн осіб, з яких 44% або 697 тис осіб – молодь у віці 15-34 роки. Проблеми з працевлаштуванням і бідність змушують молоде працездатне населення України шукати роботу за кордоном. За даними ООН, Україна – в першій десятці країн за кількістю емігрантів і ця кількість за останні роки зросла.

«Повна відсутність уваги з боку держави до проблем молоді – це «бомба уповільненої дії», яка вибухне через 10-20 років, коли на плечі одного працюючого припадатиме 2 і більше пенсіонера. Повернути молодь можна тільки стабільністю, передбачуваністю і нормальними умовами життя. Робочі місця, гідна зарплата, житло, допомога молодим сім’ям – якщо все це забезпечити, то ті, хто виїхали, повернуться в Україну. І саме наша політична сила на цьому постійно наголошує. Тому, коли ми прийдемо до Верховної Ради, ми обов’язково будемо підтримувати українську молодь», — підкреслив Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: