«Наче прорвало каналізацію»: чому у Конотопі іноді так смердить?

02.07.2019

Минулі вихідні запам’ятались не лише святкуванням річниці перемоги у Конотопський битві, але й різким смородом на вулицях міста. Про це, зокрема, скаржились у соцмережах. Активісти взяли велосипеди та вирішили дізнатися, у чому причина неприємного запаху.

Один з них — Валерій Калита. Він розповів, що найбільше від смороду страждали райони «Порт» та «Сім Вітрів». Каже, що одразу визначили напрямок — з боку села Попівка, адже коли звідти віє вітер, запах підсилюється й розповсюджується далі.

Що виявили активісти у ході перевірки

Першими перевірили очисні споруди, що розташовані недалеко від злітної смуги, але нічого не «унюхали». Потім рушили у Попівку, перевірили усі ферми, з яких діє лише одна — все також було у нормі. Місцеві жителі вказували, що сморід потрібно шукати за селом, в озерах-відстійниках.

«Спочатку ми на тих озерах нічого не помітили: одне з них було повністю сухе, нічого не смерділо. Об’їхали — на другому озері була така сама ситуація. Думали, що все в нормі, але помилялися. Коли заїхали з іншого боку, то почули характерний запах, але концентрований», — розповідає активіст.

Про свою знахідку він написав у Фейсбук-спільноті «Конотоп-Інфо». Він додав кілька фото та відео, які відзняв на місці події. У кадр потрапила труба, яка виглядає з землі. Чоловік стверджує, що вона йде зі сторони заводу, розташованого неподалік — держпідприємства «Попівський експериментальний завод».

Він додав, що бачив, як вода тече з одного озера в інше, немов її нещодавно туди вилили. Також розповів, що потім поїхали у бік заводу, за парканом щось гуділо, а на ганку прохідної стояв чоловік. У приватній розмові він зізнався, що йому також не подобається різкий запах, але прямих відповідей щодо діяльності заводу не давав.

Люди скаржаться, але лише у соцмережах

Варто зазначити, що наші читачі також скаржились на неприємний сморід, а дехто писав, що від нього погіршилося самопочуття. Запах характеризували, немов прорвало каналізацію або поряд з’явилась ферма. Про це писали й під публікацією у групі Конотоп-Інфо.

На «гарячій лінії» Державної екологічної інспекції у Сумській області розповіли, що скарги на сморід у Конотопі почули вперше й запропонували зареєструвати заяву на перевірку. Так і зробили, відповідь має надійти впродовж місяця.

Що виробляє завод у Попівці

«Попівський експериментальний завод» побудований в 1851 році поміщиком Острянським, як Попівський спиртовий завод, з метою використання відходів виробництва для відгодівлі худоби. У 1920 році завод націоналізовано.

За інформацією Держаудитслужби, з червня 2003 підприємство знаходилось в стадії банкрутства і по грудень 2007 року виробництво спиртової продукції не проводилось. В грудні 2007 року завод відновив роботу, проте, пропрацював з перервами лише до квітня 2008 року через відсутність сировини та попиту на спирт ректифікований вищого очищення на внутрішньому ринку.

Також йдеться, що з листопада 2009 перейшло на випуск продукції в потоці (технічної рідини). Організація роботи має нестабільний характер, безперервний цикл виробництва продукції не забезпечено.

У короткотривалі періоди з листопада 2009 року по січень 2011 року займалось виробництвом флегмового компоненту ректифікації денатурованого спирту. Кілька місяців у 2014 виробляло компонент добавки антидетонаційної до бензинів «КДА».

З 2015 й мінімум до 2017 року додатковим видом діяльності підприємства було безперервне надання послуг населенню села Полівка по водопостачанню та водовідведенню. Наразі, за даними сервісу YouControl, юридична особа не перебуває у процесі припинення. Основний вид діяльності — виробництво мила, мийних та полірувальних засобів.

За даними, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ДП «Попівський експериментальний завод» є окремою юридичною особою, засновником якої є Міністерство аграрної політики та продовольства України.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: