Сумський лісгосп показав сучасну техніку, якою доглядає за молодим лісом

02.07.2019

Після завершення лісокультурної кампанії починається черговий етап у відновленні лісів – догляди за висадженими сіянцями. Процес вирощування лісу довготривалий та кропіткий. Навіть незначне запізнення з термінами проведення робіт може привести до загибелі лісових культур.

Лісоводи знають, що найбільшої уваги потребують ділянки у віці до шести років. Таких культур у Сумському лісгоспі нараховується 575 га. З них переважна більшість — 518 га мають головну породу дуб звичайний.

«У цьому році вже проведено 1168 га доглядів, в тому числі 751 га механізованого та 417 га ручного. Щороку частка механізованих доглядів по відношенню до ручних зростає. З’являється більш досконала техніка : кущорізи, культиватори, мульчери. Постійно в підрозділах лісгоспу задіяно на лісокультурних роботах 27 кущорізів, 9 мульчерів, 8 культиваторів», — коментує стан справ інженер лісових культур ДП «Сумське лісове господарство» Наталія Яременко.

Кожен рік у лісгоспі проводиться часткове оновлення технічних засобів. Але, незважаючи на інтенсивне впровадження техніки, повністю відмовитись від ручної праці все ж не вдається. Найвідповідальнішу роботу, а саме прополку в рядах 1-3 річних сіянців сумські лісівники проводять лише вручну. Саме дбайливі руки жінок-ліcокультурниць обполюють кожен сіянець. Прополки, як правило, припиняють у вересні, а механізовані роботи тривають ще й у жовтні. За цей період на кожній ділянці проводиться від одного до трьох доглядів. Цьогоріч заплановано зробити в переводі на однократний 2000 га.

Слід зауважити, що догляди за лісовими культурами справа ще й дороговартісна, адже сучасна техніка коштує недешево. Значні витрати йдуть і на оплату праці. За минулий рік на догляди за лісовими культурами підприємство витратило 3 млн. 593 тис. грн.

«У нас не буває забутих зрубів: кожна ділянка перебуває на обліку, все документується, процес заліснення контролюють спеціалісти,» — наголошує інженер лісових культур. – «В кожній справі головне — це результат. Результатом же роботи лісівників є молоді бори та діброви, які залишаться нащадкам».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: