Як кандидати у нардепи від Сумщини «відбиратимуть» голоси в інших?

05.07.2019

Повні тезки, однакові назви та кольори. З такими ознаками триває на Сумщині виборча кампанія. Територія області поділена на шість округів, у двох із них знайшли кандидатів, які мають у своїй біографії ідентичні назви.

На 159-му виборчому окрузі зареєстровано трьох самовисуванців у нардепи, які у біографії вказали назви підприємств, ідентичні з назвами політичних партій. Зокрема це: Віталій Андрух – юрист приватного підприємства «Слуга народу», Юрій Бушнєв – керівник проєктів приватного підприємства «Голос», і Дмитро Шевченко – керівник проєктів підприємства «Слуга народу!». Останній – повний тезка кандидата, висунутого партією «Слуга народу» у цьому ж окрузі. На 160-му окрузі зареєстрований Дмитро Аврамчук – керівник проєктів приватного підприємства «Слуга народу!».

“Назву нашої політсили використовує велика кількість кандидатів. Такі ж технології використовуються на 160-му окрузі та один кандидат, який працює в приватному підприємстві на 159-му окрузі, це Андрух Віталій”, – каже координатор партії «Слуга народу» у Сумській області Михайло Ананченко.

“Партія «Голос» офіційно засуджує подібні дії, оскільки це є прямою маніпуляцією. По юридичному аспекту, так, він нічого не порушує. Позовів до суду на цей момент подавати не будемо, оскільки ми просто зробимо йому рейтинг”, – каже координатор партії «Голос» у Сумській області Богдан Калініченко.

“Це робиться для того, щоб віднімати голоси від рейтингових кандидатів, оскільки доволі високий рейтинг у цієї партії. Відповідно кандидати потенційно набирають дуже високий відсоток і таким чином виборці вводяться в оману, і частина рейтингу цих кандидатів віднімається. Хтось заплутається, хтось не розбереться, десь 1,5-2% від них відніме й цього може цілком вистачити для того щоб переміг хтось інший. Ця технологія в нас використовується вже кілька виборів поспіль, але якісь законодавчі моменти, які б могли це заборонити – досі не застосовані та не введені”, – каже голова Сумського міського відділення «Комітету виборців України» Олексій Захарченко.

Нагадаємо, вибори до парламенту відбудуться 21 липня. У мажоритарних округах Сумської області балотується 81 кандидат.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: