Вулицями міста: Металургів – околиця для найбідніших?

05.07.2019

Вулиця Металургів, у тому вигляді, в якому ми її знаємо зараз, була прокладена в останній третині 20 сторіччя.

До цього на місці заводоуправління СМНВО вулиця Суджанська (сучасна Горького) розгалужувалася на Хворостянську та Білопільську вулиці.

Це була вже околиця міста, і відпочатку тут мешкало найбідніше населення, робітники.

Перша хвиля зведення новобудов у післявоєнні часи не зробила місце престижним. Двоповерхові будиночки на вулиці Металургів були побудовані заводом ім.Фрунзе для своїх робітників. Проекти будинків були прості та дешеві. Поряд з будинками відводилося місце для городів, поруч будували і сараї.

Друга хвиля будівництва припала на 1960-і, коли будувалися так звані “хрущовки”. Пізніше настав час і для цегляних багатоповерхівок (відома “Клюшка”, наприклад)

Сучасну вулицю розбудовували за планом 1927 року. За цим планом було передбачено і будівництво нової школи. Школа #20 уперше прийняла учнів 7 листопада 1938 року-до річниці Жовтневої революції, яка в СРСР була головним святом. Більшість школярів на той час складали діти робітників Сумського машинобудівного заводу ім.М.В.Фрунзе.

Після війни було припинено видобуток глини за школою та військовополонені угорці зводять будинки за адресою Металургів 75, 77, 79 і Степаненківська 20.

У кінці 40-х – на початку 50-х рр. 20 століття – це перші багатоповерхові будинки на вулиці.

Котельню було введено в експлуатацію 1973 року.

У 70-х роках минулого століття в районі Холодної гори зникли вулиці Хворостянська і Білопільська, що злилися з вулицею Металургів. Вісім вулиць Новопоселенських було знесено в результаті будівництва багатоповерхівок. Та сама доля спіткала і провулки: Білоусівський, Поздовжний, Пашків,Стронін, Покришкін, Холодногірський.

Першу дев’ятиповерхівку – Металургів, 3 – було здано в експлуатацію 1973 року.

Сумська міська клінічна лікарня №4 заснована в 30-ті роки минулого століття.

З 1983 до 2009 року Міська лікарня #4 належала СНПО, зараз це комунальна власність. Лікарня займає три будівлі: в 1-й знаходяться два відділення неврології, у 2-й – відділення терапії, у 3-й – інфекційне відділення.

У кінці 1990-х завод відкриває прохідну у вигляді невеличкої церкви.

На вулиці Металургів є пошта, АЗС, магазини, відділення ПриватБанку, дитячий творчий центр “9 кімнат”

Текст: Erika Shpantseva, Андрій Мозговий Юхим Коломієць (ред.Nadiya Pavlenko)

Фото: Эрика Шпанцева, Надя Павленко. Андрей Мозговой.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: