Сумчани не можуть відмовитися від поліетилену через високу ціну замінників

05.07.2019

До Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів у Сумах відбулася відкрита дискусія «Відмова від пластику: чи будуть у Сумах піклуватися про природу».

В обласному центрі вже є прийняте ще в лютому рішення, яке рекомендує торгівельним точкам відмовитися від поліетиленових пакетів  і перейти на альтернативу. Представник відділу торгівлі та захисту прав споживачів Сумської міськради зазначила, що у місті наразі існує більше 400 магазинів з продажу продовольчих товарів більше 400, з продажу непродовольчих – більше 700. Їм були направлені листи про таке рішення та рекомендації. Деякі торгові маркети, такі як «Кошик», «Еко-маркет» та декілька інших, уже пропонують замінники, але вони не користуються попитом. Причина цього  – висока у порівнянні з поліетиленом ціна. Вона коливається від 10 до 35 гривень.

Сумський винахідник альтернативного поліетилену Дмитро Бідюк розповів: поліетилен шкодить, бо немає правильної утилізації відходів. За його словами, проблеми б не було, якби всі сортували, а потім перероблювали сміття на сировину. Розробка альтернативи поліетилену — це вже інший спосіб відмови від нього. Сам винахідник є автором унікальної розробки біорозкладних пакетів та їстівного посуду FoodBIOPack.

«Рік-півтора тому я випадково знайшов такий склад, який може бути термостійким при нагріванні. Я знайшов спосіб змінити властивості желатину, додав деякі харчові компоненти  отримав матеріал, який витримує температуру в 100-200 градусів. З цього я зробив стаканчики. Пакет я зробив із розчину біосахариду. Він вилився на стіл і охолонув. З цієї плівки склеяли пакет. Спочатку він був не дуже гарний і непрактичний. А за два тижні я його удосконалив: змінив склад і зробив уже більшим»,  – розповів Дмитро Бідюк.

У майбутньому автор-винахідник планує продовжити розробку своїх винаходів і вже почати власне їхнє виробництво.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: