Боротися зі шкідниками лісу сумським лісівникам допомагатимуть … смартфони

05.07.2019

У Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулися навчання з впровадження системи Лісопатологічного моніторингу осередків шкідників і хвороб. Це пілотний проект, який буде проходити апробацію в лісогосподарських підприємствах області з метою подальшого його впровадження по всій Україні.

«Система моніторингу — це програмне забезпечення, створене вченими УкрНДЛІГА. Воно дозволяє виявляти шкідників лісу на початковій стадії їх розвитку і оперативно реагувати і своєчасно проводити необхідний комплекс лісозахисних заходів », — прокоментував мету впровадження системи моніторингу начальник відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко.

У навчаннях взяли участь головні лісничі підприємств управління та інженери охорони і захисту лісу. Представили розроблену програму фахівці державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісзахист» і науково-дослідного інституту лісового господарства та агромеліорації ім. Висоцького. Розробці системи моніторингу передувала тривала підготовча робота.

«Спочатку фахівці інституту розробили електронну карту держлісфонду області. Потім був створений банк даних осередків і шкідників лісу. Програма діє на базі звичайного смартфона. Нею будуть користуватися майстри лісу, лісники, інженери з охорони і захисту лісу та головні лісничі лісгоспів. Вона дуже проста і зрозуміла у використанні. Спеціаліст при виявленні шкідника або хвороби лісу оперативно передає за допомогою смартфона електронні дані. Ці дані бачать відповідальні фахівці обласного управління, Держлісагентства та Лісопатологія. Як результат — оперативне реагування та зворотний зв’язок, який повинен забезпечити своєчасне проведення необхідних лісозахисних заходів і контроль за ними. Система моніторингу почне працювати на підприємствах області найближчим часом.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: