На Сумщині молодий фермер вирощує смородинові плантації

08.07.2019

На 17 гектарах у селі Кузьки у Владислава Лугового ростуть смородина та порічки. Фермер розповідає, що взявся за це діло три роки тому, так сказати, для експерименту. Бо останнім часом ягоди стають топовим продуктом, на них великий попит, тож в Україні деякі підприємці намагаються підлаштуватись під тенденції.

«Аграрним ділом я займаюсь з 2012 року, тоді створив фермерське господарство. Всього обробляю 243 гектари. Ділянка, де сьогодні росте смородина, колись була пустирем. Спершу я засівав її гірчицею, соєю, пшеницею. Але пізніше зацікавився ягідництвом», – розповідає журналісту Владислав.

У 2016 році в розпліднику на Тернопільщині молодий аграрій замовив саджанці смородини та порічки, висадив їх на осінь. Наступного сезону вже збирав хоч невеликий, але врожай. Якщо комусь здається, що вирощувати ягоди просто, то це зовсім не так. Як і в будь-якому ділі, щоб був толк, тут треба докласти немало зусиль.

За словами підприємця, польові роботи розпочинаються, тільки-но зійде сніг. Першочергово проводять міжрядну культивацію, вносять добрива, до появи бруньок проводиться перша обробка від шкідників та хвороб. Основним шкідником для смородини є тля. Обробляти рослини доводиться декілька разів за сезон. Для цього намагаються використовувати здебільшого біопрепарати, щоб не зловживати хімією. За місяць до збору врожаю проводять останнє підживлення ґрунту мікроелементами. Не обходиться також і без прополки бур’яну. Зараз уже повністю достигли порічки, їх треба зібрати, поки вони не почали псуватись. Після порічки піде рання, середня та пізня смородина. Збирання ягід розтягнеться десь на місяць, у залежності від погоди.

Що стосується прибутку, то поки за третій рік роботи підприємець його ще майже не бачив. Сподівається, що в цьому сезоні почне виходити в плюс.

«У минулому році ціна на смородину дуже впала, бо ягідництвом вже багато де займаються. Плюс Польща займає ринок своєю продукцією. У цьому році в деяких регіонах смородину знищив град, тому через це нещастя встановлено більш-менш нормальну ціну – 25 гривень за кіло. Якраз підшукуємо покупців», – розповідає Владислав Луговий.

Він сподівається, що ринкова ціна буде стабільною, бо хоче працювати на землі і цим забезпечувати родину, а не змолоду їздити на тимчасові заробітки.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: