Зі смородом на Сумщині хочуть боротися бактеріями

15.07.2019

Для знешкодження смороду, який розноситься з відстійників спиртзаводу села Попівка Конотопського району, пропонують використати бактерії.

Це – один із варіантів, який пропонує обласний департамент екології. «Починаємо з виділення коштів, потім розробка проектної документації. Потім ця проектна документація, уже з новим законодавством, має проходити оцінку впливу на довкілля. Це процес не одного дня і не одного року, а проблему ми маємо сьогодні та її треба вирішувати. Можливо, є технологія внесення мікроорганізмів, для того, щоб запахи ці зменшувати», — говорить заступниця директора департаменту екології Сумської облдержадміністрації Ірина Кашпур.

Ідею розглядатимуть 17 липня на нараді з екологічної безпеки. За яких умов така технологія можлива, розповів доцент кафедри прикладної екології сумського держуніверситету Сергій Шевченко: «Запустити бактерії можна, звичайно, але для них треба створити умови відповідні, щоб вони максимально відпрацювали і ефективно відпрацювали. Для цього два фактори потрібні. Перший фактор – це аерація води. Тобто, кисень подавати, повітря, оскільки це аеробні бактерії і вони потребують для життєдіяльності кисень. І друге – це слідкувати ретельно за ph-середовищем, тобто, за кислотністю цих стоків».

Нагадаємо, від 3 липня мешканці Конотопа почали скаржиться на сморід, який приносить вітром із села Попівка, що за вісім кілометрів від міста. Пов’язують це з відновленням роботи місцевого спиртзаводу. За роки простою у його відстійники зливалася каналізація.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: