Сумська мерія відповіла на петицію про переробку мулу і стічних вод

19.07.2019

Отримала відповідь міської влади електронна петиція сумського активіста Володимира Дворниченка «Депутатам СМР прийняти рішення про будівницьтво комплексу з переробки мулу і стічних вод в Сумах».

«Повідомляємо, що комунальне підприємство «Міськводоканал» Сумської міської ради протягом останніх десяти років неодноразово розглядав, обговорював і спілкувався з відповідними фахівцями з питання переробки мулу на міських очисних спорудах. Після цих перемовин були зроблені наступні висновки:

— орієнтовна вартість впровадження технології з біогазу, враховуючи об’єми мулу на очисних спорудах, може скласти близько 1,8-2,0 млн.доларів;

— попередній розрахунок економічної ефективності показав недоцільність впровадження цього заходу у зв’язку із незначними об’ємами мулу, який утворюється в процесі роботи очисних споруд.

Крім цього, на сьогоднішній день, комунальне підприємство «Міськводоканал» Сумської міської ради разом з представниками НЕФКО розглядає можливість отримання кредиту та гранту на проведення робіт з модернізації міських очисних споруд. В проектно-кошторисній документації буде передбачено технологію з переробки мулового осаду з подальшим його зберіганням.

На жаль, на сьогоднішній день, подальше використання відходів очистки стоків (мулу) не регламентується діючими нормативами України. Хоча згідно результатів обстеження ННЦ «Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» у 2018 році сухий залишок мулу може використовуватись як сільськогосподарське добриво (копія додається).

У зв’язку з вищезазначеним, КП «Міськводоканал» вважає недоцільним влаштування на міських очисних спорудах обладнання з переробки мулу і стічних вод у біогаз», — ідеться у відповіді, оприлюдненій на сайті Єдиної системи місцевих петицій.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: