Новонароджених сумчан внесуть до єдиного демографічного держреєстру

19.07.2019

Уряд готується до запуску анонсованого на початку цього року пілотного проекту «е-Малюк» (e-Малятко). Одна з ключових змін — внесення новонародженого в єдиний демографічний держреєстр з присвоєнням йому унікального числового ідентифікатора. Метою є спрощення для батьків процедури реєстрації дитини, місця його проживання, призначення соціальних виплат та присвоєння ІПН. Якщо зараз за кожною держпослугою батькам доводиться звертатися окремо, то в новому порядку всі клопоти має взяти на себе держава. Решта відомства повинні налагодити між собою пряму інформаційну взаємодію в режимі онлайн.

Слід зазначити, що послуга є повністю безкоштовною (за винятком сплати збору за реєстрацію місця проживання).

Ще одна зміна, яку збираються закріпити тією ж постановою Кабміну, стосується порядку електронної реєстрації місця проживання дитини до 14 років. Проект «е-Малюк» буде доступний тільки для батьків новонародженого (до 1 року). Але і більш дорослим дітям перепало трохи «електронних пряників». Батьки зможуть віддалено прописувати таких дітей, не подаючи взагалі ніяких документів. Досить буде заповнити електронну форму на сайті, підписати її електронним цифровим підписом (ЕЦП) і тут же оплатити держзбір. Ніяких інших дій від заявника не буде потрібно.

Корективи, що вносяться до бланку свідоцтва про народження, не повинні принести людям ніяких турбот. Проект урядової постанови обумовлює, що всі видані до сих пір документи не підлягають обміну та продовжують діяти безстроково. Більш того, чиновникам доведеться спочатку витратити все вже видрукувані бланки старого зразка, а тільки потім видавати людям нові формуляри.

Термін проведення пілотного проекту — 2020-2022 рік. Це означає, що скористатися нововведеннями на практиці українці зможуть починаючи з наступного року.

NewsOboz

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: