У Сумах не вистачає коштів на інсулін

22.07.2019

Під час щопонеділкової апаратної наради мер доручив відділу охорони здоров’я звернутися до фракцій обласної ради за сприянням у перерозподілі коштів на виконання державної програми на придбання інсуліну хворим на цукровий діабет сумчанам.

«Ми добре розуміємо свої повноваження і дбаємо про те, аби містяни були забезпечені ліками, необхідним медичним обладнанням, обслуговувались у відремонтованих приміщеннях лікувальних закладів. Відшкодовує місто і свою частку на придбання препаратів інсуліну хворими на цукровий діабет сумчан. Проте повністю забезпечити потребу у цих ліках ми не має змоги, тим паче, коли кошти на це передбачені у державному бюджеті за програмою «Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань», – наголосив Олександр Лисенко.

В. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко повідомила, що відповідно до електронного реєстру пацієнтів станом на 1 січня 2019 року на обліку в лікувальних закладах міста перебувало 1509 осіб, хворих на діабет.

«Потреба в коштах на їх лікування на поточний рік складає 14,2 млн гривень. За рахунок державної медичної субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я передбачено 4,6 млн грн. з урахуванням помісячних обсягів асигнувань в розмірі 381,7 тис. гривень. Відповідно до рішення міської ради від 24 квітня 2019 року «Про внесення змін і доповнень до міського бюджету на 2018 рік» було виділено додатково 2 млн грн. Проте зазначеної суми недостатньо, аби відшкодувати вартість придбання препаратів інсуліну для хворих на цукровий і нецукровий діабет до кінця 2019 року», – зазначила Олена Чумаченко.

Враховуючи критичну ситуацію щодо незабезпеченості коштами на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабети, що склалась у місті, відділ охорони здоров’я звернувся до облдержадміністрації та обласного управління охорони здоров’я з тим, аби вони більш детально провели аналіз розподілу коштів державної медичної субвенції та здійснили розподіл її видатків на покращення забезпечення хворих препаратами інсуліну у Сумах. Прохали також ініціювати позачергове засідання обласної ради з метою виділення додаткового фінансування.

Проте на початку минулого тижня на адресу відділу охорони здоров’я надійшов лист від облдержадміністрації, у якому обласна влада фактично перекладає забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення на органи місцевого самоврядування.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: